Прочутият американски символ Чичо Сам отбелязва рождения си ден на

...
Прочутият американски символ Чичо Сам отбелязва рождения си ден на
Коментари Харесай

Обикновен търговец стои в основата на националния символ на САЩ

Прочутият американски знак Чичо Сам отбелязва рождения си ден на 7 септември. Образът се появява през 1813 година по време на Британско-американската война.
 
Проспериращият месопреработвател Самюъл Уилсън получава контракт за доставка на говеждо месо за военната база Трой край Ню Йорк. Месото е превозено в бъчви, които в качеството на благосъстоятелност на държавното управление, са маркирани с буквите „ U.S. ”. Един караул - ирландец, запитан какво значат тези букви, за пръв път ги свързва с името на доставчика Чичо Сам (Uncle Sam). Изразът бързо придобива разпространяване, последователно всичко маркирано с буквите U.S. стартира да се свързва с Чичо Сам.
 / Gulliver/Getty Images
Именно тази версия официализира и Конгресът на Съединени американски щати с резолюция от 15 септември 1961 година, като признава търговецът Самюъл Уилсън за първообраз на израза, считан за народен знак на страната - Чичо Сам.
 
На 13 март 1952 година нюйоркски вестник разгласява и първото известно изображение на Чичо Сам. Традиционният облик в основата си е дело на художника Томас Наст в серия политически карикатури, оповестени през втората половина на 19 в.
Uncle Sam | United States symbol
— Charlene Warnsley (@charlenewarnsl) Чичо Сам е слаб, възрастен мъж с бял цвят на кожата, със сериозна физиономия, бяла коса и със старомодна козя брадичка, облечен е в националните цветове на Съединени американски щати. Образът му получава особена популярност по време на Първата международна война. Тогава той е изобразен на афиш, приканващ доброволци да се запишат в американската войска и да вземат присъединяване във войната в Европа.
 / Gulliver/Getty Images
От плаката Чичо Сам гледа сурово и сочи с пръст напред, а текстът изпод гласи: „ Ти си ми необходим в армията на Съединените щати ” (I want you for U.S. army). Художникът Джеймс Монтгомъри Флаг, нарисувал този афиш през 1917 година, признава, че е употребявал своя облик като модел за лице на Чичо Сам.
 
Всъщност концепцията за това изображение е взета от подобен английски вербовъчен афиш, на който също в такава поза е изобразен лорд Китченер. Флаг даже нарисувал и различен афиш, на който Чичо Сам отново по този начин втренчено гледа напред, само че не сочи с пръст, а стои с ръка на хълбока.
 / Gulliver/Getty Images
Визуалното влияние обаче на този афиш без ефектния жест не е по този начин мощно и скоро след Първата международна война е пропуснат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР