"Прочетох за тази акция („Масово пиене на кафе с Делян

...
"Прочетох за тази акция („Масово пиене на кафе с Делян
Коментари Харесай

Властта трябва да свикне, че демокрацията означава конкуренция

"Прочетох за тази акция („ Масово пиянство на кафе с Делян Пеевски” – бел. ред.). Това е много "нетипична провокация ", бих я нарекла, в позитивния смисъл. И това демонстрира още един път какъв брой строшен е естественият метод на водене на разговор сред общество и политика – нещо, за което митингите са безусловно удостоверение .” Такъв коментар направи в стратегия „ Христо Ботев” на БНР анализаторът Вера Асенова във връзка митингите през последните дни, отговорността на жителите към властта и на властта към жителите.

По думите й когато на хората е отказано присъединяване по естествения метод, когато тяхното присъединяване се подценява, неглижира и не дава никакъв резултат, те стигат до протестни дейности, до такива съобразителни, изобретателни акции. „ Като това да търсим политиците не там, където е тяхното работно място, а в някакви хотели и частни места, където ние знаем в действителност, че се взимат решенията. Тези решения би трябвало да се вземат в Народното събрание, на ярко с присъединяване на жителите. Не ме изненадва, че за акцията е изработен тъкмо този избор на място ", изясни анализаторът.

Асенова съпостави акцията с „ Ранобудните студенти”, които тогава окупираха университетските зали, университетите. "Виждаме, че младежите не престават да са непримирими и да търсят своя метод за присъединяване. Но си задавам въпроса за какво след толкоз години нещата не престават да се вземат решение в нелегитимни от позиция на демокрацията места. Това е доста сериозен сигнал ", акцентира тя.

"Вече стана очевидно до степен, че към този момент властта не е в положение да излезе по малкия екран и да каже "Не е по този начин ", а да даде своята различна версия на случилото се. Защото това, което видяхме онлайн от плажа "Росенец ", по-късно от дейностите на прокуратурата, приказва единствено за себе си. И за хората е пределно ясно това вътрешно чувство, че не ги почитат, че не са значими . Това ги вбесява, тъй като би трябвало да живеем в демократична страна, европейска страна, в която жителят е значим и взе участие при взимане на решенията . Тук жителят освен не е значим, той е ограбен и афектиран, по-късно именуван с всевъзможни имена ", безапелационна е Асенова.

Тя счита, че другата тактичност да се потуши рецензия е да се пришие на някаква опозиционна политическа партия, с която жителят, явно, няма нищо общо .

"Четох, че на снощните митинги е имало 20 000 души. Няма по какъв начин всичките тези хора да бъдат проведени. Разбира се, има и стимулирани провокатори, които се възползват, с цел да покажат, че този митинг не е това, което твърди. Прави усещане, че доста от младежите носят плакати с изобразена следната алтернатива – "Или аз ще емигрирам, или вие ". Емиграцията е нещо безусловно налично за тях и първа комфортна опция на това, което се случва тук ", разяснява анализаторът.

Според Асенова това, което младите би трябвало да одобряват, което е безусловно нелицеприятно, е, че може би на властта това въобще не ѝ звучи като опасност, а като някакво облекчение. "Ако те си отидат, още по-добре. Още по-малко опозиция ще има. Това чувство, че не си добре пристигнал, че се пречкаш със своите цивилен демократични претенции, е действителност за доста от сегашните политици ", уточни тя.

" Властта би трябвало да свикне, че демокрацията значи конкуренция . И това, че някой подлага на критика, не значи безусловно да водиш с него война. Може да има метод да се поправиш или да отстъпиш място на някой различен. Това да слезеш от власт не е краят на света ", акцентира Вера Асенова. Тя счита, че не може да се направи прогноза.

"Изходът не е явен. Но доста ми се желае да се доближи до един извод, някъде в етажите на властта, че не може само да се употребява. Трябва да бъдеш потребен, би трябвало да служиш ", означи тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР