Проблемите в Спешната помощ са резултат от дългогодишна грешна политика.

...
Проблемите в Спешната помощ са резултат от дългогодишна грешна политика.
Коментари Харесай

Агресията, заплатите, категорията труд - сред основните проблеми на спешните медици

Проблемите в Спешната помощ са резултат от дългогодишна неверна политика. Това сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров по време на полемика за положението на незабавната здравна помощ, проведена от Медицинска федерация „ Подкрепа “ към КТ „ Подкрепа “.

По думите му два са главните проблеми в ресора – експанзията против медицинския и немедицинския личен състав и заплащането.

„ Агресията, с която се сблъскваме в последните над 20 години, е неприемлива, а в това време визира всички, които се занимават с медицина. Направили сме всичко, което е във опциите ни. Нещо, което съответно сме създали, е да осигурим директна връзка с основна прокуратура, когато има такава обстановка, с цел да може сигналът на сътрудниците да получи развиване по най-бързия метод “, сподели доктор Маджаров.

Той обаче посочи, че в случай че проявената експанзия не е доста мощна, медиците не реагират със сигнал. „ Нашите изследвания демонстрират, че над 80% от експанзията е вербална и тя остава загадка, тъй като никой не подава сигнали “, сподели ръководителят на БЛС.

По отношение на възнагражденията доктор Маджаров уточни, че заплатите за незабавните медици би трябвало да се изравнят с тези на работещите в системата на Министерството на вътрешните работи.  

Директорът на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ Иванка Динева съобщи, че организацията прави огромна инспекция на действието на Спешната здравна помощ. Целта на инспекцията е да бъде конкретизирано кадровото застраховане, финансирането, съществуването на коли за спешна помощ и инсталация, на незабавни отделения, ориентиране на пациентите, действието на националната система за незабавни повиквания 112, съблюдаване на медицинския стандарт, достъп до здравна помощ в отдалечените обитаеми места и други

„ До 31 март ще подготвим разбор, който е обвързван с тези сложени точки. Трябва да се утвърдят единни стандарти и да е ясно защо пациентите могат да се извърнат към Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП). Автопаркът на ЦСМП е в много окаяно положение, огромна част е с над 300 000 км. и с повече от седем години експлоатационен интервал. Трябва и да се подтикват младежите да работят в незабавната помощ “, сподели Динева.

Тя разяснява и нарушаванията, които са установени досега. „ Най-честите са погрешно осъществяване на информационен триаж посредством изявлението от диспечерския екип. Допуска се да се обслужват неспешни положения. Не се прави тук-там медицински транспортен триаж, има ненавременно осъществяване на сигнали. Спешните центрове нямат настояща информация къде какви кревати има свободни и виждаме, че постоянно се случват съдбовни произшествия, тъй като даден екип обикаля лечебните заведения. Прегледите на пациентите не се записват в журналите, не се попълнят фишове са други установени нарушавания в системата “, акцентира Динева.

От КТ „ Подкрепа “ желаеха смяна на категорията на труд, нарастване на заплатите, добавка за нощен труд, спомагателни ваучери за храна, възстановяване на униформите и облеклото. „ Направихме анкети във всички наши структури в Центровете за незабавна здравна помощ, с които искахме да се срещнем като цяло с проблемите. Според резултатите от анкетата един от главните въпроси е категоризацията на труда, защото незабавните медици са на всички места, където има неотложна обстановка. Заплащането не дава отговор на психическото и физическото натоварване, смятат интервюираните. Неспешните повиквания и експанзията против незабавните медици са други проблеми в работата, които означават работещите. Хубаво е да има и унифицирано профилирано облекло “, каза конфедералният секретар и ръководител на профсъюз „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “ доцент Д-р Валери Апостолов.

Георги Батакчиев от КТ „ Подкрепа “ в Пловдив съобщи, че за работещите в ЦСМП в Област Пловдив 450 индивида унизителното възнаграждение е главният проблем, а на второ място е категорията на труд. „ Когато отидем на злополука, заварваме пожарникари и служители на реда, които са с положително облекло и са с първа категория труд. Само хората от Бърза помощ за с трета категория труд “, сподели той.

Като проблем Батакчиев посочи нуждата водачът на колата за спешна помощ да се включва в извеждането на пациенти от домовете им. „ Всеки втори и трети водач има дискова херния и когато се разболеят, нормално си пишат молбата за овакантяване. При нас не се ползват рехабилитационни стратегии при „ прегаряне “. Пациенти търсят незабавна помощ и за здравословни проблеми, които нормално са за консултация с персонален доктор “, сподели Батакчиев.

По думите на Батакчиев липсват обективни присъди при посягане против доктор. Според него по този начин се срутва престижът на лекарския труд и младите медици не желаят да са част от системата на незабавната помощ, тъй че този труд е станал неатрактивен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР