Проблемите в България са огромни, но има и силна гражданска

...
Проблемите в България са огромни, но има и силна гражданска
Коментари Харесай

Евродепутатите от ЛИБЕ: В България има проблеми, но и желание за промяна

Проблемите в България са големи, само че има и мощна гражданска сила за смяна. Това обявиха представители на Европейския парламент от Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи след първото си посещаване в България.

„ На хартия у България обстановката наподобява наред, би трябвало да се заровиш доста на надълбоко, с цел да видиш и схванеш проблемите ѝ “ – по този начин заключи усещанията си ръководителят на Мониторинговата група на Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

След два отчета, евродепутатите са към този момент тук. При своята аудиенция те са разговаряли с президента Румен Радев, с няколко министри, измежду които вътрешният Бойко Рашков и на правораздаването Янаки Стоилов, както и с основния прокурор Иван Гешев, публицисти и представители на неправителствени организации.

Диагнозите на евродепутатите са познати: шокираща беднотия, дължаща се на неприятно ръководство и публични поръчки, разядени от корупция и мощно подвластни медии. Различните им срещи не разсеяли чувството за бездействаща прокуратура, разполагаща с монопол върху започването на следствия.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме. Зададохме съответен въпрос за прословутите фотоси на някогашния министър председател, а отговорът беше: " Не знам къде тъкмо се намира казусът в процедурата ". Това е случай на доста високо равнище и е необичайно основният прокурор да не знае такова нещо “, сподели ръководител на делегацията София инт Велд.

В ефира на bTV евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева, която също е част от делегацията, посочи, че Иван Гешев е заречен да даде повече информация по случая скоро.

„ Ние на два пъти се опитвахме да получим повече информация от някогашния министър-председател Бойко Борисов от тази мониторингова група. Той два пъти отхвърли да дава отговор на въпроси. Няма до момента министър-председател, който да е отказал да дава отговор на неподготвени авансово въпроси “, сподели Йончева.

Сред повдигнатите от евродепутатите тематики е и полицейското принуждение по време на митингите предходната година.

„ Вътрешният министър беше доста открит за нашите терзания и съобщи, че по този въпрос към този момент се работи. Естествено, разбираме, че това държавно управление е служебно и не може да направи всичко, което би направило, в случай че беше постоянно “, сподели Сергей Лагодински, евродепутат от групата на „ Зелените “.

Представителите от Страсбург разкритикуваха Еврокомисията като " прекомерно мека " в рецензиите си към България и дадоха обещание да продължат с наблюдението си на върховенството на закона у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР