Проблемите с Унгария ще изчезнат, когато парламентът успее да проведе

...
Проблемите с Унгария ще изчезнат, когато парламентът успее да проведе
Коментари Харесай

Денков: Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария

Проблемите с Унгария ще изчезнат, когато Народното събрание успее да организира съвещание и да анулира публично таксата. Това сподели пред Нова телевизия министър председателят Николай Денков във връзка предизвестието на държавното управление на Виктор Орбан да наложи несъгласие на разширението на Шенген, в случай че София не се откаже от спомагателната такса за пренос на съветски газ. 

Ветото на Нидерландия предходната година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото унищожаване не пристигна елементарно. Доста работа беше свършена през последните месеци, разяснява Денков в „ На фокус с Лора Крумова ”.

Според министър-председателя причина за предизвестието от Унгария, че страната може да ни наложи несъгласие за влизане в Шенген поради таксата за пренос на съветски газ, идва, откакто решението не е минало през българския парламент поради двете провалени съвещания.

„ Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е ориентирана по отношение на Унгария. Вероятно има някакви съмнения. Може да се употребява и като мотив. Важно е да премахнем този мотив и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген ”, сподели още той.

„ Блокада пред банката в Народното събрание не би трябвало да има. Няма по какъв начин да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни способи. Това е безусловно безсрамие ”, безапелационен е министър председателят.

Орбан към този момент разгласи, че е разговарял с Бойко Борисов по тематиката с таксата за съветския газ. „ Няма неприятно, че са говорили. Важното е най-после какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този мотив ”, добави Денков.

„ Ако се отстрани таксата за съветски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген ”, увери той.

Очакванията на Денков са, че Народното събрание на Нидерландия ще гласоподава „ за ” отпадане на ветото за България в Шенген.

Относно позицията на Австрия, той уточни, че се обменят разнообразни разновидности. „ Последният, който те изпратиха, включваше въздушните и морските граници. Ние желаеме да има прогрес и по сухопътните граници. Това, с което не би трябвало да се съгласяваме, е да ги няма упоменати въобще сухопътните граници ”, посочи министър председателят.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР