Проблемите на Европа със снабдяването с петрол и газ през

...
Проблемите на Европа със снабдяването с петрол и газ през
Коментари Харесай

Играчите на енергийните пазари се нуждаят от 1.5 трлн. евро за покриване на позициите си

Проблемите на Европа със снабдяването с нефт и газ през зимата може да се влошат заради дефицит на ликвидност на финансовите пазари. През последните месеци хеджирането против скоковете в цената е станало прекомерно скъпо за мнозина, което е довело някои от компаниите да се откажат от търговията. Подобно понижаване на участниците на пазара утежнява пазарната ликвидност, което от своя страна може да докара до още по-голяма неустойчивост и по-резки скокове на цените, които могат да навредят даже на огромните играчи, написа Reuters.

Според норвежката Equinor европейските енергийни компании, като се изключи английските, се нуждаят от най-малко 1.5 трлн. евро, с цел да покрият разноските за експозицията към покачващите се цени на газа.

Проблемът стана прочут през март, когато асоциация на водещи търговци, снабдители на комунални услуги, петролни компании и банкери изпрати писмо до регулаторите, в което прикани за проекти за деяние при изключителни обстановки. Това искане е било провокирано от участниците на пазара, които бързат да покрият финансовата си експозиция към покачващите се цени на газа посредством деривати, хеджирайки против бъдещи скокове на цените на физическия пазар като заемат " къса " позиция. Около 85-90% от средствата за хеджиране идват от заеми, а останалите 10-15%, известни като най-малък маржин, се покрива от личните средства на търговците и се подава в сметката на брокера.
Реклама
Тъй като цените на електрическата енергия, газа и въглищата се покачиха през последната година, набъбна и цената на късите позиции, и претенции за по-високи маржини принудиха огромните петролни и газови компании, комерсиалните компании и енергийните предприятия да ангажират повече капитал. Според висши банкери и търговци тържищата, клиринговите къщи и брокерите са повишили условията за първичен маржин от 10-15% на 100%-150% от цената на контракта, което прави хеджирането прекомерно скъпо за мнозина. Някои от участниците, изключително по-малките компании, са били наранени толкоз съществено, че са били принудени да се откажат напълно от търговията, което е влошило общия дефицит в международен мащаб.

Въпреки че участниците на пазара настояват, че бързото изгубване на ликвидността може съществено да понижи търговията с горива и да докара до спиране на доставките и банкрути, съгласно регулаторите рискът е дребен. Въпреки това един от ръководителите на ЕЦБ е декларирал пред Reuters, че в най-лошия сюжет загубите ще възлязат на 25-30 милиарда евро, като добави, че рискът е по-скоро за спекулантите, в сравнение с за действителния пазар.

От края на август държавните управления на страните от Европейски Съюз са се намесили, с цел да оказват помощ на компании за комунални услуги като немската Uniper. Предвид идните зимни ценови скокове обаче няма индикации дали и какъв брой бързо държавните управления и Европейски Съюз ще могат да поддържат банките и другите компании за комунални услуги, които би трябвало да хеджират покупко-продажбите си.
Предоставяне на гаранции
Някои търговци и банки са поискали от регулаторни органи като ЕЦБ и Английската централна банка (BoE) да дават гаранции или кредитна застраховка на брокерите и клиринговите къщи, с цел да се понижат първичните равнища на маржин до предходните равнища. Според източници, осведомени с договарянията, това би помогнало за връщането на участниците на пазара и за увеличение на ликвидността. Според четирима търговски, регулаторни и банкови източници ЕЦБ и BoE са е срещнали с няколко огромни търговски къщи и банки от април насам, само че от консултациите, за които до момента не е съобщавано, не са произтекли съответни ограничения.
Реклама
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи този месец, че ще поддържа фискални ограничения за обезпечаване на ликвидност на платежоспособните участници на енергийния пазар, в това число на компаниите за комунални услуги, до момента в който ЕЦБ е подготвена да даде ликвидност на банките, в случай че е належащо. Също този месец английската хазна и BoE оповестиха скица за финансиране на стойност 40 милиарда паунда за " изключителни ликвидни потребности " и краткосрочна поддръжка на енергийните компании на едро.
Свързани публикации Високите цени на силата може да доведат до колапс стопанската система на Словакия 29 септември 2022, 12:17 Васко Начев: " Газпром " сега е издокаран брашнян чувал 25 септември 2022, 09:10 Американската GIP закупи немската wpd offshore, която има голям план в Румъния 24 септември 2022, 08:31 За сериозен рандеман на шистов газ Англия е закъсняла с 280 млн. години 19 септември 2022, 13:41 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР