Проблеми с щитовидната жлеза - може би поне веднъж в

...
Проблеми с щитовидната жлеза - може би поне веднъж в
Коментари Харесай

Според лекарите: Какво трябва да знаем за щитовидните проблеми

Проблеми с щитовидната жлеза - може би най-малко един път в живота си сте се замисляли дали ги имате. Всяка една от нас има най-малко по една другарка, която страда от тях или пък самата вие сте се сблъсквали с подобен.

Отвсякъде ни засипват термини като хашимото, хипофункция и е реалност, че дамите сме в пъти по-засегнати от мъжете. На какво обаче се дължи това? Дали аргументите са баналните стрес, некачествена храна, замърсен въздух или пък чернобилската повреда продължава да въздейства на здравето ни близо 40 години по-късно?

 8 сигурни метода да  8 сигурни метода да  8 сигурни метода да  8 сигурни метода да
Основните индикатори за работата на щитовидната жлеза са три – неактивният щитовиден хормон Т4, интензивният Т3, който в действителност тялото употребява и хормонът на хипофизата ТSH, който контролира секрецията на първите два.

" Моя съвет е към хората, които за първи път откриват леко повишени антитела или просто моментно повишен ТSH. Не е нужно човек да се паникиосва и да мисли незабавно, че има заболяване и какво би трябвало да прави за него. Когато тялото е подложено на по-екстремен стрес, тогава в действителност е допустимо да има завишаване на ТSH, което да не е наклонност и да не е обвързвано с заболяване, " споделя за предаването " На кафе "  д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог и регистриран диетолог.



 e iStock

Съветът в тези случаи е да се направи проучване след два-три месеца и да се види в каква посока ще тръгнат индикаторите. И в случай че в някои случаи времената смяна в стойностите се изяснява с инфекции и вируси, то в други проблемите с щитовидната жлеза отново остават недиагностицирани. Това нормално се дължи на необятния диапазон на референтните стойности на щитовидните хормони в лабораториите.

Обичайно стойностите на ТSH в лабораториите са до четири, само че на жена, която възнамерява бременност и се предлага ТSH-та, ѝ е по две.

 e iStock

" Вече от ден на ден се приказва в международен проект за смяна на тези референтни стойности. Особено за ТSH, препоръкта на Канадската организация е да се счита до две за нормална референтна стойност. Има пациенти, при които стойностите на ТSH са три, само че в последна сметка те имат доста съществени признаци на хипофункция, имат ниска телесна температура, имат забавена сърдечна частота, " изяснява доктор Недялкова. 

Чуйте във видеото историята на пациент, минал през своята борба със щитовидните проблеми и научете още потребна информация за щитовидната жлеза и нейното здраве. 
 Пет продукта, които предизвикват хормонален дисбаланс  Пет продукта, които предизвикват хормонален дисбаланс  Пет продукта, които предизвикват хормонален дисбаланс  Пет продукта, които предизвикват хормонален дисбаланс
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР