Проблеми с инфраструктурата, сметосъбирането, паркирането и хронични неволи със свлачищата

...
Проблеми с инфраструктурата, сметосъбирането, паркирането и хронични неволи със свлачищата
Коментари Харесай

Сериозни проблеми мъчат курортите ни по Северното Черноморие

Проблеми с инфраструктурата, сметосъбирането, паркирането и хронични несгоди със свлачищата не престават да затрудняват работата на курортните комплекси по Северното Черноморие. Това стана ясно от чуване на представители на " Златни пясъци “, " Св. Св. Константин и Елена холдинг “ и " Албена “ в отрасловата парламентарна комисия.

От курортния комплекс " Албена “ даже сигнализираха за отвод от резервации поради последните събития в Украйна – взривяването на язовир " Нова Каховка " и опасенията за замърсяване на водите на Черно море.

За нас предизвикателство и подвиг ще бъде, в случай че останем в края на сезона над водата при тези условия и в случай че не се обърне внимание и не ни се помогне “, споделя сподели Венцислав Рангелов, шеф " Външни връзки и логистика “ в компанията.

Той разяснява и препоръчаният бюджет за Министерството на туризма, който е в размер на 28 млн. лева, без смяна спрямо миналата година. И го дефинира като непълен за бранша. Освен това счита, че туризмът в България, откогато е основано отрасловото министерство през 2014 година, постоянно остава на назад във времето.

Смениха се шестима министри през тези години. Винаги на масата в Министерски съвет отрасловите министри са най-после. Тяхната дума съвсем не се чува “, споделя Рангелов.

Той твърди, че тези наблюдения не са единствено негови, а и на огромна част от сектора. И като цяло се подхожда с една огромна лекомисленост към бранша и от страна на ръководещите, и от страна на бизнеса.

Крачка обратно

От " Св. Св. Константин и Елена “ към този момент не са толкоз оптимистични за летния сезон, каквито бяха прогнозите им при започване на годината. Въпреки това за момента няма данни за всеобщи анулации в хотелите, които да са подбудени от терзания, свързани с чистотата на морето. Това сподели Мирослава Малчева, представител на сдружението, като акцентира, че в този момент нямат потребност от сходен " изкуствено основан проблем “.

От " Златни пясъци “ подчертаваха върху инфраструктурните проблеми и тези със сметосъбирането. Втора година основният път, който минава около курорта – в посока Кранево, след преасфалтиране, е с разрушени тротоари и спирките са разрушени, даже знаците на спирките са съборени, сподели Емил Минчев, представител на " Златни пясъци “.

Друг проблем в комплекса е обвързван с 300 преместваеми обекти в комплекса, като за него представителят на " Златни пясъци “ съобщи, че разногласието е административно-правен, в този момент са формирани следващите две каузи и добави, че не се чака до края на сезона да има решение по проблема. Минчев подсети и за дългогодишния проблем със свлачището в местността " Трифон Зарезан “ и за усложненията, свързани с паркирането в курортния комплекс.

Задължения

Проблемите с помощта, предоставяна от страната за настаняване на украинските бежанци, не стопират. От " Албена “ сигнализираха, че страната им дължи 500 000 лв. по програмата.

Като още един проблем в курорта беше посочено и свлачище в региона на един от плажовете на комплекса, за който сдружението продължава да заплаща нараствания с към 30 на 100 тази година наем, въпреки и плажът да е станал негоден.

Проблем основава и непочистеното корито на река в региона на предпазената територията Балтата. Реката минава около един от хотелите в комплекса, който пострада през 2012 година, когато поради наводняване се наложи евакуация на хора с хеликоптер. Търсят се към 3 млн. лв. за разчистване на коритото на реката “, заяви представителят на " Албена “.

Друг проблем, за който той описа, е обвързван с контракт с Министерството на туризма по отношение на закрепена цена за шезлонг и чадър по седем лв.. Впоследствие обаче наемната цена на всички плажове и за концесията се покачва, а в това време на концесионерите не им е позволено по контракт да трансформират цените. Представителят на " Албена “ изиска анекс към контракта с Министерството на туризма и комплексът да получи опция да дефинира цените на плажните уреди.

В края на съвещанието Цончо Ганев ( " Възраждане “), който е ръководител на комисията, изиска от присъстващите на съвещанието представители на Министерството на туризма да изпратят мнения по повдигнатите от курортните комплекси проблеми – както до комисията, по този начин и до сдруженията, написа economic.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР