Проблемът със сертификата за ваксинация на хартия е, че е

...
Проблемът със сертификата за ваксинация на хартия е, че е
Коментари Харесай

IT специалист: Хартиеният сертификат за ваксинация не дава актуален статус

Проблемът със документа за имунизация на хартия е, че е неподвижен, не е динамичен и не демонстрира статуса все още на инспекцията - мнението е на IT експерта Димитър Димитров. В изявление за БНР той уточни, че приложение в мобилния телефон е вярното решение за този вид документи за имунизация против Covid-19.
В доста страни, които си направиха „ цифрови РЗИ-та “ – Китай, цялата азиатска част, карантинирането и следенето става чрез приложения, даде образец той. Там се употребяват динамични индикатори, както е динамичен в тази ситуация със документите за имунизация нашият здравен статус – дали сме имунизирани, дали сме прекарали вируса, дали сме здрави.

Сега имаме документ, само че той не дава опция да се направи динамична инспекция, посочи Димитър Димитров в предаването „ Преди всички “.

„ Имаме един QR код, който е графично изображение на някакъв текст. В нашия случай този текст е номерът на документа, който седи отдясно. Нямаше до неотдавна инспекция, към този момент вкараха инспекция за валидността на документа. Когато нашите сънародниците се юрнат да вървят в Гърция на отмора или в Испания на отмора, съответният служител на реда на съответната гранична работа да може да ревизира дали този документ е същински, както имахме образци с подправени PCR проби. Как може да бъде изменен – като сканираме този код. Само че този код, в случай че го носим на хартия, би трябвало да води на несъмнено място, което да покаже действителният статус все още на инспекцията, не все още на издаване на хартиения документ . Защото аз през днешния ден съм имунизиран, но не е ясно дали след 6 месеца този имунизационен статус ще е същият, както след 14 дни “, коментира IT експертът.

Димитър Димитров счита, че страната би трябвало да има сървър, където да се съхраняват тези документи . „ Който би трябвало да бъде обособен от системата за пациентското досие . “ Според него електронният вид на документа е по-добър предвид на отбраната против фалшификации. 

Ако има достъп до документа за имунизация през мобилния телефон, даже документът да бъде пропуснат, може да се удостовери статусът, заключи Димитър Димитров. По думите му вътре може да бъде вкаран и резултат от PCR тест, както и от проучване за антитела.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР