Проблемът с водата на Перник не е от днес. Въпросът

...
Проблемът с водата на Перник не е от днес. Въпросът
Коментари Харесай

Довършването на язовир „Раянци“ край Земен - решение за водната криза в Перник


Проблемът с водата на Перник не е от през днешния ден. Въпросът е обаче дали създалата се тази зима рецесия ще бъде потушена с даването на едни милиони и закърпване на ВиК инсталацията и язовир „ Студена “ или ще се направи нужното, с цел да се подсигурява, че Перник и района няма повече да бъдат застрашени от воден режим.

Експерти са уверени, че довършването на язовир „ Раянци “ край Земен би било точно такова трайно решение, което да обезпечи питейна вода за общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

Язовир "Раянци " е планиран през 80-те години на предишния век като главен водоизточник за облекчаване потребностите на питейно-промишленото водоснабдяване, като главен вложител е Комбината за тежко машиностроене в Радомир. Новото оборудване би осигурявало водоснабдяване на 28 обитаеми места и то с едни от най-чистите води в България - тези на р.Ерма и р.Треклянска.

Строителните работи са почнали и до 1992 година, когато са пркратени заради липса на пари, са вложени към 10% от нужните средства. Изцяло е продънен отбивния тунел, работено е по зъба на язовирната стена и е построен фундамента на водовземната кула. Свършено е и най-трудното и времеемко – отчуждаването на парцелите и са изместени междуобщинските пътища.

Самите механически планове също са направени, само че е нужна актуализация на проектно-сметната документи, поради предишните близо 30 години от нейното създаване. По истинската документи планът е оценен на общо 58 милиона $. Сега специалистите са безапелационни, че довършването на язовир „ Раянци “ би коствало към 60 милиона евро и би могло да приключи за почти 2 години.

5GMediA получи извънредна информация, съгласно която приключеният язовир „ Раянци “ и плануваната съпътстваща инфарструктура биха осигурявали питейна вода с дебит 1590 лита в секунда, които по гравитачен път да се довеждат до язовир “Пчелина”.

Експерти са безапелационни, че при обезпечено финансиране, след не повече от 20 дни подготовка може да се стартира работа по вторичната обшивка на отбивния тунел, създаване на отбивен бент, водовземна кула, гасителни уреди на излаз тунел, които предхождат наложително започване работа по язовирната стена.

В умозаключение - планът е упорит и нужните средства по никакъв начин не са малко, а за реализацията му ще са нужни най-малко две години. Перничани са изпитали на гърба си, и то освен тази зима, какъв брой незадоволителна е водата в язовир „ Студена “ за покриване на водните потребности на района след дълги интервали на засушаване. Кризисната обстановка развърза държавната торбичка, значимо е обаче парите да се похарчат мъдро и проблемите да бъдат решени, а не заметени под килима.

О Б З О Р За обект: “Водоснабдяване на област Перник от язовир “Раянци”

1.Предназначение на системата Основното предопределение на системата, която е проектирана до 1990г. е да подаде питейна вода на следните общини: Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци. Какво е настоящето положение за водоснабдяване на общините: Гр.Перник и гр.Батановци се водоснабдяват без различно от едногодишния изравнител – бент.”Студена”, пуснат в употреба през 1953г. и нуждаещ се от незабавен оздравителен ремонт. Град Брезник към този момент е водоснабден от едногодишния изравнител бент.”Красава”. Останалите общини се водоснабдяват на първо място от локални карстови водоизточници, които мощно се въздействат от падналите превалявания. Всички обитаеми места в област Перник при суха година (Р=95%) са на сезонен режим на водоподаване, само че даже и при обезпеченост (Р=75%) – междинна година – не дребна част от обитаемоте места са на режимно водоподаване. Яз. ”Раянци” е планиран като дълголетен изравнител и ще задоволява питейно-битовите потребности на горепосочените общини и при няколко следващи сухи години.

Общото водопотребление, което ще се подсигурява с по този начин проектираната система е следното:

- Питейна вода - 1 235 l/sek

- За екология и др.нужди - 355 l/sek

- За оводняване коритото на реката - 100 l/sek Общо - 1 690 l/sek

Описание на схемата
Водоснабдяването на групата селища се състои от следните подобекти: язовир “Раянци” – главен водоизточник, външен довеждащ тръбопровод от язовира до помпена станция “Пчелина”, пречиствателна станция при язовир “Пчелина”, както и външен питеен тръбопровод до Перник и Общините. От язовира може да се вземат 1590 l/sek, които по гравитачен път се довеждат до язовир “Пчелина”, където се построява пречиствателна станция за питейни води за 1235 l/sek. Посредством ПС, резервоари и водопроводи, водата се довежда до консуматорите. Акумулираната във водохранилището вода с изключение на за посочените потребности се употребява и за енергодобив чрез построяването на подязовирна Водноелектрическа централа с мощ 860 kW по графика на водоснабдяването. Язовир “Раянци” е главен водоизточник на системата и има следните параметри: Общ завирен размер 26 200 000 m3; Полезен размер 20 380 000 m3; Неизползваем размер 5 820 000 m3; Потребление от язовира 32 500 000 m3; Кота створ 632,00 m; Кота било 699,00 m; Кота НВРВН 685,00 m; Кота ННРВН 648,00 m; Височина на стената 65,00 m; Дължина по билото 375,00 m; Тип на стената земнонасипна, изграждаща се с локални материали, най-вече от чашата на бъдещото езеро; Откоси - воден 1:3,58 - въздушен 1:2,65; Общ размер диги 2 129 000,00 m3; Изкопи - краткотрайна отбивна дига 20 350,00 m3 - челен отбивен бент 64 250,00 m3 - язовирна стена 310 460,00 m3 Компановката на хидровъзела обгръща следните уреди: тунел с L=531m и D=4,9 m, водовземна кула с височина 52 m и диаметър на стъблото 6 m, траншеен преливник, шибърна камера, отводящ канал и гасител. Строителството постанова изместването на пътя с.Калотинци – с.Трекляно, който е ІІІ клас от републиканската пътна мрежа и попада в чашата на язовира.Широчината на пътя е 7 m, а дължината на изместения сектор е 10,5km. Трасето на пътя стартира от съществуващия път наоколо до моста на р.Треклянска, минава по моста над реката, трансферира се на левия склон и след язовирната стена още веднъж се свързва със съществуващия път наоколо до кметството на с.Калотинци.

Изграденост на обекта
3.1.Отбивен тунел Тунелът е продънен и укрепен в цялата си дължина от 530 m.Крепежът се състои от стоманени рамки, ламарини вид ”Бернолд” и бетон зад тях с d=20cm.Това е първичната обшивка.Петите на рамките не са в положително положение, а ламарините и самите рамки са корозирали. Затворен е контрасвода и е направена вторична обшивка на сектор от 100 m.

3.2.Водовземна кула Водовземната кула се намира на вход отбивен тунел.Изпълнен е фундамента й до кота 635,35 m.

3.3. Язовирна стена Работено е по зъба на язовирната стена. В десния склон има обрушвания и свличания на земни маси.В левия склон изкопите са отчасти изпълнени.

3.4. Изместен път с.Калотинци- с.Трекляно Пътят е продънен по цялата си дължина като се изключи един сектор към 70 m. По-голяма част от оборудванията по него са изпълнени.

3.5. Подготовката на строителната площадка, краткотрайното строителство и пътните подходи за осъществяване на СМР са съвсем напълно построени. Трябва да се означи, че всички тези сведения са от 1993г., когато към момента се работеше по обекта и се упражняваше авторски контрол.За настоящето му положение е неотложно да се създадат нови огледи.

Стойност на обекта За създаване на плануванаъа по схемата от 1989 година водоснабдителна система са нужни огромни капитални инвестиции, които се цитираха на стойност 58 000 000 Щатски долар по цени от 1990г.и би трябвало да бъдат обновени
5.Заключение

За изясняване на положението на обекта сега се постанова да се създадат щателни огледи на всички стартирани уреди, както и на строителната площадка. Възможностите на хидровъзела за подаване на вода са относително огромни и без никаква опция в региона. Проектът е стартиран като стратегически.

Язовир Раянци взема решение цялото водоснабдяване на общините в област Перник - общините Перник, Радомир, Земен и Ковачевци.

За осъществяването на водоснабдителната система е належащо да се преоразмерят всички уреди планувани за осъществяване на ІІ стадий. От тук и стойностите на капиталните инвестиции може да се трансформират.

За обекта са извършени най-трудните процедури - отчуждителните и проектирането.Има направен работен план за построяването на бент.”Раянци” и за останалите уреди. Необходимо е да се преработи проекто-сметната документи, като се отразят настъпилите промени от 1990г.до сегашния миг. За обекта няма формиран акт обр.10 (спиране на строителството).Строителството е прекратено заради липса на средства.

След подготовка на не повече от 20 дни може да се стартира работа по вторичната обшивка на тунела, създаване на отбивен бент, водовземна кула, гасителни уреди на излаз тунел, които предхождат наложително започване работа по язовирната стена.

По горните уреди актуализация на плановете няма да се наложи./5GMediA
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР