Проблемът с високата цена на нагнетения газ в хранилището Чирен

...
Проблемът с високата цена на нагнетения газ в хранилището Чирен
Коментари Харесай

Готвят компенсации за високите цени на газа в Чирен

Проблемът с високата цена на нагнетения газ в хранилището " Чирен " е разискван на среща на служебния министър на енергетиката Росен Христов с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород.

Това оповестяват от пресцентъра на отрасловото министерство, като акцентират, че синьото гориво в газохранилището е контрактувано от предходните ръководещи ". В тази връзка Росен Христов разяснява: " Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена. "

И двете страни в срещата са били безапелационни, че тази цена е проблем както за държавното сдружение " Булгаргаз ", по този начин и за частните компании. " Изваждането на този газ и стартирането му на пазара води до увеличение на цената за крайните консуматори. Задържането му в Чирен също е проблем, тъй като по този метод от една страна остават блокирани стотици милиони оборотни средства, а от друга се нарушават редица законови условия за ръководството на газохранилището ", изяснява Росен Христов. Той благодари, че към търсенето на решение са се причисли от частния бранш и синдикатите.

Били са набелязани съответни ограничения, които да бъдат подхванати през идващите седмици. Сформирана е работна група под управлението на Министерството на енергетиката (МЕ), която би трябвало да изготви стратегия за обезщетения, като ще е нужно и да се търси утвърждение от Европейската комисия. Целта е да се реализира постоянна и допустима цена на газа за крайните консуматори, изясняват от МЕ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР