Проблемът с недостига на личните лекари е многостранен и трябва

...
Проблемът с недостига на личните лекари е многостранен и трябва
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Потребителската такса трябва отново да стане 1% от МРЗ

„ Проблемът с дефицита на персоналните лекари е многостранен и би трябвало да се нападна от всички страни “. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов. По думите му, нужни са политики, ориентирани към младите лекари, които да ги подтикват да изберат специалността обща медицина.

Д-р Брънзалов бе безапелационен, че е единствено въпрос на време огромните обитаеми места, в това число столицата, да се окажат в мощен недостиг във връзка с общопрактикуващите лекари.

Той напомни, че общопрактикуващите лекари от дълги години алармират за този проблем и той най-накрая се е оказал във фокуса на полемики в Народното събрание, само че главното решение е политическо.

Д-р Брънзалов съобщи, че потребителската такса при персоналните лекари би трябвало да е 1% от минималната работна заплата, по този начин както е записано в закона, само че и до ден сегашен тя не е поправена по отношение на равнището от 2012 година В същото време цели групи са освободени от заплащането й, добави той.

Заместник-председателят на БЛС акцентира, че тези, които дефинират тези политики, получават своите хонорари „ въз основата на междинната работна заплата, умножена n-пъти “.

Д-р Брънзалов напомни още, че потребителска такса съществува във всички страни в Европейски Съюз и освен там и има две съществени функционалности – да спре свръхпотреблението на здравни услуги и да се дофинансират лечебните заведения.

„ След като има освободени, само че за сметка на лечебните заведения, тези две функционалности на потребителската такса просто изчезват. Всичко става един камуфлаж, с който се прави политика за сметка на лекарите и на лечебните заведения “, разяснява той и добави:

„ Който освобождава, би било редно да заплати тази услуга. Който има безвъзмездна карта за градския превоз, водачът на рейса ли му заплаща билета? “, попита лекарят.

Д-р Брънзалов засегна и тематиката за електронната автентификация, за която той и сътрудниците му упорстват отдавна.

„ Административната тежест е смазваща в първичната извънболнична помощ. Ние се отчитаме към 19 институции. При състояние, че към този момент 20 години се отчитаме по електронен път. Цялата тази информация е в масивите на Касата. А съгласно закона, когато една институция изиска информация, която към този момент е била дадена на друга институция, тя следва да я получи от първата институция “, сподели той и добави, че става въпрос за институции, които имат и контролиращи функционалности и когато те дойдат на инспекция, цялата тежест пада върху плещите на шефа на лечебното заведение.

„ Когато един сътрудник в 6-ти курс медицина го види, той ще избяга незабавно и няма да има мощ, която да го стимулира да остане да работи като общопрактикуващ доктор. Естествено, има и други аргументи, не е единствено тази “, разяснява доктор Брънзалов.

Могат да се намерят рационални решения, с цел да се трансферират повече проучвания в доболничната помощ и да не се постанова пациентът единствено за проучване да влиза в болница, акцентира той.

Проблемът с лекуването на децата в първичната помощ също е изострен, призна лекарят и даде образец със своя колежка, която е прегледала 50 деца и е получила за това 3 лева капитация.

Има доста подзаконови нормативни актове, които могат да бъдат изменени още в този момент и до облекчат значително работата на общопрактикуващите лекари, заключи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР