Проблемът, който засягаме е изключително тежък. Истината за психиатричната помощ

...
Проблемът, който засягаме е изключително тежък. Истината за психиатричната помощ
Коментари Харесай

Министър Хинков: Трябва да се изградят още 12 центъра за психично здраве в България

" Проблемът, който засягаме е извънредно тежък. Истината за психиатричната помощ за България е извънредно мъчителна и е отразена в Комисията по изтезания в Европейския съюз ". Това съобщи министърът на опазването на здравето Христо Хинков на кръгла маса на тематика Кръгла маса на тематика " Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ ", на която бяха показани резултати от осъществена инспекция под управлението на Софийска градска прокуратура (СГП) по отношение на данни за систематични нарушавания в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ.

Има лечебни заведения, които не са били обект на инспекцията на СГП, а би трябвало да се видят тъкмо тези лечебни заведения. Доказателство за откритите нарушавания на Комисията по изтезания в Европейски Съюз - един младеж на 24 година изгорен жив в психиатрична болница в Ловеч. Въпросът е какво вършим с психологично болните хора в България, запита Хинков.

Как да се измъкнем от този обаян кръг, в който се въртим 50-60 години. Как можем да променим изискванията, в които лекуваме и гледаме психологично болните хора, продължи да задава въпроси здравният министър. Той настоя психиатричната помощ да се приравни към останалата здравна помощ в България. Колкото се може психиатрията би трябвало да се придвижи вътре в самите огромни градове. В момента има единствено 12 центъра за психологично здраве в цялата страна, уточни Христо Хинков.

Той настоя да се изградят още 12 центъра за психологично здраве в останалите области на страната, в това число и в София, където трябвало да се открият още 2 или 3 нови центъра. Най-близката психиатрия до София е в Нови Искър, която трябвало да се реалокира в столицата, настоя здравният министър. Немалка част от психологично болните са обезпечени по-различен метод и би трябвало да се сътвори система, която да финансира психиатричната помощ с контракт с НЗОК, предложи Христо Хинков, съгласно който по този начин психиатричната грижа ще се приближи до естественото и ще има добър резултат върху отделенията в многопрофилните лечебни заведения.

Шефката на СГП Илиана Кирилова изясни, че в Народното събрание се заговорило за светлина, като тя се надява най-малко един лъч да стигне до хората, които в действителност са забравени. Прокуратурата, с изключение на обвинител, има и човешко лице и Кирилова се надява всичко това да се разбере. Тя се надява да се промени член 82 от Закона за здравето, който изключва клиничните пътеки във връзка с психиатричната помощ. Без смяна на законодателството клиничните пътеки няма по какъв начин да бъдат признати да се подписа контракт с НЗОК, посочи градският прокурор.

Кирилова се надява да не бъде отнета опцията на прокуратурата да прави персонални инспекции в местата за отнемане на независимост и хората, настанени с насилствени ограничения в лечебните заведения. Всички институции демонстрират грижа към психиатричната помощ и психологичното здраве, само че всички се питат ще има ли клинични пътеки и фрагменти, които да обслужват психиатричната помощ. Нашата страна се приема като страна на изтезанията, толкоз време тези следи, свързани с проблемите в психиатричната помощ са замитани и има рецензия към прокуратурата, която е трябвало да се включи доста по-рано, сподели още Илиана Кирилова.

Говорителят на СГП Десислава Петрова показа информация за инспекции, които прокуратурата е направила през септември месец предходната година. СГП е проверила общо 8 психиатрични лечебни заведения, а задачата е била да се открият условия за съблюдаване на нормативни условия за лекуване на лица, които се ползват насилствени медицински ограничения, гарантиране правото на достъп до лекуване, отнасяне на пациентите в лечебните заведения и гарантиране съблюдаване правата им. От инспекциите не са били заварени дейности или бездействия, свързани с принуждение, по отношение на пациентите, нито следи от такива.

Не бе открита и застрашаваща живота или здравето на пациентите конюнктура. Не бяха открити нарушавания, свързани с използването на краткотрайни ограничения за физическо ограничение на пациентите в проверяващите психиатрични структури. СГП били готови, в случай че открият закононарушения, незабавно да се подхващат дейности по следствие.

Установено е: фармакологично лекуване, права за хоспитализиране и дехоспитализиране на пациенти, не са открити данни за незаконосъобразно използване на медицинските ограничения, открито е, че е имало видеонаблюдение и други

Пропуски: сериозно дребен брой психиатрични кревати, включително и незабавни психиатрични кревати в столицата, друг метод на финансиране на психиатричните структури - по Методика за субсидиране на лечебните заведения на Министерство на здравеопазването и на правилото на одобрен бюджет.

Държавата би трябвало да намерения за грижата, която дължи към личния състав на лечебните заведения, акцентира Петрова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР