Пробивът на Турция като износител на твърда пшеница спести на

...
Пробивът на Турция като износител на твърда пшеница спести на
Коментари Харесай

Турция се очертава като вторият по големина износител на твърда пшеница в света през стопанската 2023/24 г.

Пробивът на Турция като експортьор на твърда пшеница спести на феновете на пастата най-малко година по-високи цени на суровината и страната е напът да остане главен източник на съставката, ценена в средиземноморската кухня, написа Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Вървейки по пътя на това да стана стане вторият по величина експортьор на твърда пшеница в света през стопанската 2023/24 година, Турция оказа помощ да се запълни дефицитът в доставките, породен от втора суша за три години в най-големия снабдител Канада и притъпи ценовия скок, следен при започване на сезона.

Според Международния съвет по зърното, междуправителствен орган, международните ресурси от твърда пшеница към момента се предвиждат да доближат най-ниското си равнище от три десетилетия този сезон. Но доставките от Турция предотвратиха неотложен недостиг и поддържаха твърдото зърно в сходство със спадащите международни цени на главните зърна.

Преди чист вносител на твърда пшеница, чието смляно брашно се употребява за подготвяне на паста, кус-кус и някои типове самун в средиземноморския район, Турция изненада пазара, като изнесе към 1,5 милиона метрични тона твърда пшеница до момента през 2023/24 сезон, завършващ през юни.

" Навлизайки на международните пазари като експортьор, Турция промени играта ", сподели Айкут Гьомен, ръководител на асоциация на промишлеността за тестени произведения в Турция, допълвайки, че това не е еднократно, а е стабилно страната да бъде експортьор на твърда пшеница през идващите години.

По-добрата от предстоящото годишна продукция в Турция предходната година остави запасите да преливат след огромния импорт, изработен в отговор на високата инфлация и по-ранната суша.

Атрактивните цени за фермерите, в това число близо 30 % растеж на изкупната цена за страната през предходната година, както и вложенията в напояване, усилиха сеитбата и добивите. Слабостта на лирата по време на икономическа рецесия също направи турския твърда пшеница по-конкурентоспособна в чужбина.

Тъй като производителите засаждат повече и времето остава удобно до момента, се чака турското произвеждане да сложи втори следващ връх тази година с над 4 милиона тона.

Това комфортно надвишава годишното вътрешно ползване на страната от до 3 милиона тона. Търсенето от огромната, фокусирана върху износа, промишленост за макаронени произведения беше лимитирано от прекосяването към потребление на по-евтина мека пшеница за ценово съзнателни пазари в Африка и Латинска Америка.

Анализаторите чакат още една година на забележителен експорт, даже в случай че канадското произвеждане се възвърне, като размерът за 2024/25 година се чака още веднъж да надвиши 1 милион тона.

Турските колета, дружно със обилни потоци от Русия и Казахстан, бяха берекет за вносителите в Италия.

" Производителите на макаронени произведения купуваха твърда пшеница от Турция, тъй като ни се оферираше на конкурентни цени ", сподели Винченцо Дивела от едноименната италианска компания за паста. Той добави, че в тяхната страна сезонът е бил пагубен поради времето и дъждовете.

Турската просвета се преглежда в Италия като алтернатива с положително качество, макар че канадската твърда пшеница остава пример за доста преработватели.

По-ниските цени на културата, които паднаха с най-малко една пета, с цел да се върнат там, където бяха преди суматохата от предишното лято поради сушата в Канада, носят облекчение за купувачите. Цените на макароните на дребно в Италия през двата месеца до 25 февруари са намалели с 3,5 на 100 на годишна база, в съпоставяне със 7,4 на 100 растеж през 2023 година, сподели експертът по пазарни данни " Нилсен " (Nielsen).

Тъй като Европа в този момент възнамерява да употребява мита, с цел да изключи зърното от Русия, турската търговия може да стане още по-решаваща.

" За твърдата пшеница това може да има огромни последствия, изключително за италианския импорт ", разяснява Северин Омнес-Мезонс, анализатор в " Стратеджи грейнс " (Strategie Grains), по отношение на препоръчаните цени за Русия, която е доставяла една пета от вноса на твърда пшеница в Европейски Съюз до момента през 2023/24 година

Намаляващото развъждане в централните елементи на Европа и Северна Африка за ползване на твърда пшеница също може да направи пазара по-зависим от вносните доставки от Турция.

Сушата обхвана елементи от Магреб и Южна Европа, което съгласно анализаторите е знак, че зоната става прекомерно суха даже за просвета, която обича сухи и топли условия. Реколтата от зърнени култури в Мароко се чака да намалее на половина тази година.

Във Франция, постоянен снабдител на съседите на Европейски Съюз, поройният дъжд може да понижи тазгодишната повърхност с твърда пшеница до новото най-ниско равнище през 21 век.

Вносителите дадоха отговор, като взеха годишна продукция от Турция, Русия и Казахстан, трио, което анализаторът на " Аргъс медия " (Argus Media) Александър Мари вижда като евентуална " Канада на прага на Европа ".

Но някои са внимателни във връзка с дълготрайната роля на Турция, като се имат поради нейните държавно ръководени доставки на зърно и личните ѝ климатични опасности.

Кампанията за експорт през този сезон беше белязана от неустановеност по отношение на това какъв брой ще разрешат управляващите. Държавната организация по зърното този месец анулира търг за експорт.

" Този сезон живеехме ден за ден с Турция. Това си остава доста политически развой ", сподели един европейски търговец на твърда пшеница.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР