Проба на заразен с Covid-19 пациент от Плевен е класифицирана

...
Проба на заразен с Covid-19 пациент от Плевен е класифицирана
Коментари Харесай

Индийският вариант вече е у нас. Ето какво знаем за него

Проба на инфектиран с Covid-19 пациент от Плевен е класифицирана като индийски вид на ковид, оповестиха от Центъра по заразни и паразитни заболявания. Пациентът е мъж във възрастовата група сред 20 и 30 години от Плевен. В известието от Центъра обаче се прецизира, че той е с право на краткотрайно престояване в страната и не е заявил пътешестване в чужбина.

Изследван е в болничното заведение с недоволства от температура, зной и болки в гърдите. Диагностициран е с Covid-19, само че не е приет в болница, а е подложен под домашно лекуване. През месеците април и май в Плевенска област са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит различен случай на индийската разновидност.Това е първият сходен случай в България.

Индийският вариант, именуван още „ Делта вид “, промени хода на вируса в целия свят и докара до невиждана до момента смъртоносна вълна в Индия. Произходът му се изследва от учени на всички континенти, а резултатите сочат, че той е по-опасен даже от началния вид на Covid-19. Вариантът на ковид, открит в Индия, е по-заразен и има характерности, които биха могли да понижат eфективността на имунизациите. Поради това той би могъл да форсира епидемията в Индия ”, съобщи основният теоретичен специалист на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, представена от Франс прес.

Щамът може да се класифицира от СЗО като по-опасен от първичния вирус, тъй като е по-заразен поради способността му да преодолява отбраните, които дава имунизацията, както и поради каузи на смъртните случаи измежду засегнатите от него пациенти, сподели в изявление за Агенция Франс Прес Сваминатан, която е индийски педиатър и академик. По думите й разновидността на вируса е открит в Индия за първи път още през октомври и обстановката от дълго време е излязла отвън надзор.

Така той се популяризира и в други страни – открит е в 75 страни и продължава да се популяризира бързо. Затова и учените се притесняват, че е допустимо да се трансформира в преобладаващ вариант в международен мащаб, написа The Guardian.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР