Призово място и престижна награда в състезание за стартиращи компании

...
Призово място и престижна награда в състезание за стартиращи компании
Коментари Харесай

Иновативен продукт създадоха учени от Аграрния факултет на Тракийския университет

Призово място и влиятелна премия в съревнование за започващи компании в агрохранителната верига завоюва екип от учени от Аграрния факултет на Тракийския университет. 
Доц. Георги Беев от катедра „ Биохимия, микробиология и физика “ и основен помощник Диана Дерменджиева от катедра „ Приложна екология и зоохигиена “ са разработилш способ, който разрешава утайките от пречиствателни станции на отпадни води да бъдат преобразувани в артикул за земеделието, с което се реализират няколко съществени резултата за опазването на околната среда. 
С създаването се реализира понижаване на въглеродните излъчвания, които се изпускат във въздуха при селското стопанство и торенето с минерални торове. Другият резултат е освобождение потенциала на пречиствателните станции за отпадни води, защото утайките заемат огромно пространство. Прилаганите до в този момент решения за освобождение от утайките са депониране или намерено вложение в почвата, което е в прорез с редица наредби за сигурност. Решението на старозагорските учени разрешава свободното потребление на утайките в земеделието след съответна преправка, при което се получава екологосъобразно произвеждане на земеделската продукция със доста по-здравословни хранителни стойности и по-устойчива на климатичните промени.
„ Нашият екип откри съидейници, с които съумя да направи една започваща компания, създаде и пусна в произвеждане съответния артикул. Успяхме да намерим и европейско финансиране, което е обвързвано с подкрепяне на сходни започващи компании и е непосредствено финансирано от Института по нововъведения и технологии към Европейската комисия (ЕК), обвързван тясно с неотдавна признатата Зелена договорка. Екипът ни завоюва с продукта първо място в национално съревнование за нововъведения в агрохранителната верига, на което бяха позволени още осем участници, занимаващи се с нововъведения, свързани с производството на здравословни и безвредни храни. Така се класирахме на огромния интернационален край, в който са позволени още 16 страни “, споделя доцент Беев.
Двамата учени, които са представители и на науката, и на практиката са безапелационни, че специалността еколог е необятно използвана и нужна на бъдещето. Диана Дерменджиева към този момент чака новите студенти по екология и запазване на околната среда с вярата за още по-високи достижения. 
„ В днешно време екологията заема едно от най-важните места и нашите студенти ще бъдат осведомени добре с световните екологични проблеми и измененията в климата. Приветствам бъдещите еколози да дойдат при нас и да осъществен фантазиите си. Така се случи с мен - поетапно, постепенно, само че несъмнено триумфът пристигна. Тук, в Аграрния факултет на Тракийския университет, ще ги приготвят доста положителни експерти, разполагаме с качествени лаборатории и бази, а практическите занятия са изведени във компаниите от практиката. “
Доц. Беев пък е убеден, че двамата са „ доказателство за добра сплав сред просвета и бизнес. Нашите студенти ще имат реализация, за която ще ги подготвим. Пред България стои амбициозна цел за понижаване на въглеродните излъчвания, обвързвана със Зелената договорка, призната от Европейска комисия. Страната ни е заставена да подхваща действия, които са свързани директно с екологията и потребността от експерти с хрумвания ще става все по-голяма. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР