„Призоваваме министър Гьоков незабавно да се извини на хората с

...
„Призоваваме министър Гьоков незабавно да се извини на хората с
Коментари Харесай

Мая Манолова: След първия - втори гаф с пенсиите за хората с увреждания

„ Призоваваме министър Гьоков неотложно да се извини на хората с увреждания, неотложно да им изиска опрощение и в бюджета на държавното и публично обезпечаване да бъдат препоръчани промени, тъй че със задна дата да се възстановят вредите от по-малките приходи на хората с увреждания. Защото откакто си заречен да ги компенсираш, не може да си играеш на дребно и да се чудиш по какъв начин да спестиш 15 лева от човек, който е на легло, не може да се обслужва самичък и има потребност от поддръжка.

Това е безсрамие, това е подигравка с хората, които имат потребност от най-голяма поддръжка. Така че, министър Гьоков, извините се неотложно за това, че за следващ път излъгахте и майките от Системата ни убива, и хората с увреждания и неотложно си поправете грешката, още от на следващия ден. “

Това съобщи ръководителят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в свое видеообръщение във фейсбук. Тя разкри по какъв начин хората с най-тежки увреждания вместо да бъдат обезщетени с 30 лева на месец за разликата с приходите им от предходната година, те и за януари и февруари получават с по 15 лева по-малки приходи по отношение на края на 2021 година Така през декември те са получили 320 лева дружно с коронавирус надбавката, а през януари получават 290 лева Именно от тези 30 лева на най-уязвимите общественото министерство взема решение да спести.

Така откакто се опита да поправи големия гаф с пенсиите през януари, общественото министерство през февруари сътвори втори още по-голям гаф във връзка с най-уязвимите, на хората с увреждания – безапелационна е Манолова и разкри метода, по-който е станало това:

„ Оказа се, че към декемврийската и към януарската и февруарската пенсии са включени едни виртуални добавки, които хората с увреждания не получават, само че Социалното министерство им счита. Това са така наречен добавки за непозната помощ. Те не ги получават, тъй като употребяват персонални асистенти и тези пари отиват в общините и там се таксуват с налози, само че общественото министерство е решило, че е заслужено да им счита тези виртуални пари, които сякаш са получени през декември и през януари и по този метод да понижи сумата от 30 лева на 15 лева “ Мая Манолова дефинира като „ цинично и незаслужено “ това деяние към тези, които живеят с по 290 лева, на които им лишават по 15 лева от месечния бюджет. Тя беше безапелационна: „ Това в действителност е цинично в изискванията на рецесия, на инфлация, на растящи цени, на повишение и оскъпяване на издръжката на живот. Това е в действителност, бих споделила чудовищно. “

По думите на ръководителя на Изправи се.БГ 12 000 души са хората с най-тежки увреждания, които имат право на непозната помощ. От тях към 10 000 в действителност употребяват персонални асистенти. Така че на тези 10 000 лева общественото министерство е икономисало по 15 лева за месеците януари и февруари. Но още по-притеснителното е, че това ощетяване ще продължи и за март, а по-късно следва тази добавка да бъде мултиплицирана до месец юли, само че за идващите 3 месеца те също ще бъдат ощетени с по 15 лева или става дума на месечна база за към 150 000 лева, а за 6 месеца сумата ще нарасне до милион.

„ Е, до там ли стигна общественото министерство да икономисва по един милион лв. за шест месеца от хората с най-тежки увреждания, от тези, които имат потребност от най-голяма поддръжка? “ – попита реторично Манолова.

Председателят на Изправи се.БГ обясни и за какво има хора, които и през февруари не получиха предстоящите обезщетения. По думите ѝ тези милион и 68 хиляди пенсионери, получили обезщетения, са получили по-малка сума от предстоящата, тъй като общественото министерство и депутатите от ръководещото болшинство са се пробвали да спестят нарастването на пенсиите за последните 7 дни след 25 декември, с цел да не го считат в разликата сред януарската и декемврийската пенсия и по този начин са икономисали по 10 - 15 лева от пенсионер.

„ Обещанията, че пенсионерите ще бъдат с преизчислени пенсии, че няма да има такива, които да живеят под прага на беднотия, че ще получат повече през 2022 година, в сравнение с през последните месеци на 2021 година Всичко това се оказва една неистина, от която страдат най-уязвимите в изискванията на повишаване на живота, особена на главните хранителни артикули от дребната потребителска кошница, с които възрастните хора живеят и оцеляват. Така че, поправете тази неправда! Призоваваме ви! Замислете се дали е нужно да бъдат ощетявани и удряни най-уязвимите и то с по 15 лева в изискванията на рецесия. Поправете си грешката час по-скоро! “ – приключи обръщението си Мая Манолова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР