Признавам, че винаги съм харесвал Италия. Не знам откъде, кога

...
Признавам, че винаги съм харесвал Италия. Не знам откъде, кога
Коментари Харесай

Рим Древният

Признавам, че постоянно съм харесвал Италия. Не знам от кое място, по кое време и за какво. Може би през далечната към този момент 1982 година, когато "адзурите " станаха международни първенци на първото ми осъзнато като ентусиаст състезание. Или може би любовта ми към историята и по-скоро към античната история, като за Древния Рим бях изчел като възпитаник десетки книги и материали. После пристигнаха италианската музика, италианските филми и любовта ми към средиземноморската кухня. След това посетих няколко прелестни града в Италия.
Но Рим е друго нещо. Винаги съм желал да дойда тук. Няма град в света, където да е съсредоточена толкоз доста история и просвета: Античност, Средновековие, Ренесанс...
И ето, към този момент сме по римските улици. Три дни, една мъничка капчица в неговата многовековна история. И на следващия ден е неделя, първи юли, разбираме, че всяка първа неделя от месеца визитата на Форума и Колизея, както и на още 25 музея в Рим е гратис. Хубаво облегчение за джоба, тъй като цените тук са като българските, само че в евро, а за входовете за музеите да не приказваме. За информация, безвъзмезден е и входът за Ватикана и Ватиканските музеи, само че всяка последна неделя на месеца. Затова неделята е избрана за Древния Рим.
Казах към този момент, че съм изкушен от историята. До Форума може да се стигне и с метро, само че по този начин се губи от чувството за града. Ето, в далечината се издигат величествените остатъци на Колизея и сърцето ми незабелязано се форсира. След малко античният стадион се появява в цялото си величие. И ти се коства чудно, съвсем невероятно по какъв начин преди толкоз хилядолетия човешката ръка е съумяла да построи такова нещо. Колизеят е строен през 69-79 година сл. Хр. по времето на трима императори от Флавиевата династия, по тази причина в началото е бил прочут под името Флавиев амфитеатър. Съоръжението побирало до 90 хиляди души - какъв брой днешни стадиона могат да се похвалят с подобен потенциал. Имало е четири етажа, всеки с по три реда седалки, а за императора и доближените му са били планувани специфични ложи. Платнище було стадиона, с цел да защищити феновете от слънце, дъжд и сняг. Арената е била дървена, под която има комплицирана система от коридори, по която са се придвижвали високопоставените римляни, с цел да избегнат тълпите, както и гладиаторите, излизащи на арената. Обикновените жители са влизали през многото входове. Днес това е мъчно използвано поради непрекъснатите големи тълпи от туристи, които безусловно са обсадили Колизея и чакат да минат през строгата система за надзор на багажа. В интерес на истината, опашката се движи бързо. Горещо е, само че в случай че не сте се запасили с вода, услужливи тъмнокожи емигранти припечелват, предлагайки леденостудена вода в дребни бутилки. Едно евро за 500 мл - не е толкоз скъпо, в магазините коства 80 евроцента.
И заставаш измежду безмълвните камъни, абстрахираш се от шума на туристите и като че ли се пренасяш в тези далечни времена, чуваш звъна на мечовете и плача на публиката, притихващ единствено когато императорът вдигне ръка да пощади или не победения на арената.
Хляб и зрелища!
Излизаме от Колизея и се насочваме към Форума. Вляво е извънредно красивата арка на Константин, която императорът построил в чест на 10-годишнината от своето ръководство.
Форумът е в действителност центърът на Древния Рим. В него се влиза по "Виа Сакра " и се минава под друга арка - тази на Тит. Централната част е била застроявана последователно с редица административни здания, храмове на античните божества, съдилища, базилики, арки. Повечето от тях са разрушени и от тях са се запазили единствено основите или колоните. Но всичко е толкоз внушително и респектиращо. Тук в действителност в продължение на хилядолетие е бил центърът на света. Не е сенчесто място, по тази причина наложително би трябвало да сте с шапка. Четете надписите или разгледайте компютърна възстановка на града, с цел да допълните въображението си.
От едната страна на Форума се намира хълмът Палатин. Това е място на римските палеолитни селища, а по-късно тук са били античните императорски дворци и вили. Предполага се, че точно тук са били донесени от овчаря, който ги избавил от реката, Ромул и Рем - създателите на Рим. Хълмът е извънредно прелестно място, потънало в зеленина. Тук умерено може да си починете и даже да подремнете на тревата, с цел да възстановите сили за по-нататъшната обиколка. Повечето сгради са разрушени, само че непокътнатите остатъци в действителност поразяват със своето великолепие и трудност на осъществяването. А вероятно и с лукс - етимологията на думата "палат " е обвързвана точно с това място. Факт е и че на по-голямата част от Палатин още не са правени разкопки, споделиха ми, че занапред предстоят. Не знам тъкмо какви луксозни дворци и вили е имало, само че отсам гледката към Вечния град е напряко зашеметяваща.
Извън Форума е ситуирана улица, на която са ситуирани скулптури на императори. Самата улица е издигната по времето на Мусолини, с цел да могат по нея да маршируват неговите бойци. Така тя е покрила част от руините на Древен Рим. Нов проект планува улицата да бъде стеснена и елементи от остарелия град да бъдат извадени още веднъж на показ.
Всъщност това не е единственото кощунствено отношение към древноримските остатъци. През Средновековието споменът за тези времена е бил неглижиран чак до Ренесанса и по тази причина първокласен каменен материал е бил употребен за строителство на други здания.
В края на улицата се извисява и фамозната Траянова колона, издигната в чест на неговите победи над даките. Украсена е с 2600 изрязани фигури. След гибелта на император Траян неговите остатъци са сложени в кухата основа на колоната в златна урна.
От другата страна Форумът е ограден от Капитолия - различен емблематичен рид, един от първичните седем, на които е бил издигнат Древен Рим. В центъра на площада е статуята на Марк Аврелий. Зад нея е Дворецът на Сената, където през днешния ден се намира кметството на Рим. От едната й страна се намира Дворецът на пазителите, а от другата - Новият замък, строен по схема от плана на Микеланджело.
Но както усетихте, към този момент навлизаме в други времена. Макар че да приказваш за време във Вечния град е несериозно. Тук всичко е преплетено по един неповторим и несравним метод. Така че с Ренесанса продължаваме в някой от идващите броеве на нашия вестник.













Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР