Признавам, че се поколебах преди да споделя видеото на напълно

...
Признавам, че се поколебах преди да споделя видеото на напълно
Коментари Харесай

Министър Ангелкова носи пряка отговорност за пустите плажове и слабия сезон

Признавам, че се поколебах преди да споделя видеото на изцяло пусти плажове на Златните, само че разгледах деликатно сянката - да не е утринна от 6 сутринта, да вземем за пример, а съвсем по обяд, както споделя и създателят на записа. И след това заваляха фотоси от Черноморието - празни, пусти плажове, празни, пусти плажни линии. Поморие, Какао бийч, различен плаж, оповестен от колега-журналист - от всякъде е едно и също.
Това не е кратковременен удар по туризма ни, това занапред ще се стовари с адска мощ върху цялото Черноморие.

Българите са гневни и с право.

През 2015 година, министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи: " Имаме примерна идея за развиване на туризма, в която е заложено чадърите и шезлонгите на плажа да са безвъзмездни и търсим разновидности по какъв начин да стане това. "

Ангелкова даде обещание, че тактиката ще бъде разисквана с представители на сектора, като предстоят и обиколки из страната за среща с тях, с цел да се видят плюсовете и минусите на предложенията. Министърът изясни, че се изследва опитът на страните с обичаи в морския туризъм.

" Концесионната такса не е обвързана с шезлонгите и чадърите, задоволително е, че концесионерите могат да отдават елементи от плажовете чартърен за заведения ", разсъждаваше министърът през 2015 година.

Тогава тя даде обещание също основаване на фонд, който да обезпечи качествена довеждаща пътна инфраструктура до най-популярните туристически обекти, а също и осведомителни табели. Крачеше по всички страни, въртеше умно носа си - пардон - глава, кимаше и даваше изявленията.

От всички обещания, факт останаха обиколките. Из страната, отвън страната, до Китай, до Индия, до Южна Америка, докъдето лети аероплан. И резултатите не закъсняха: фотоси, фотоси, фотоси - тонове фотоси от срещите на министъра с всяка звезда, до която съумя да се докопа.

От общините у нас стана известно от туристическия отрасъл да споделят: " Ей в този момент отново ще ни посети и отново ще обещае на всеки всичко, а след това ще не помни, че е идвала. "

Да, това се оказа устойчивата процедура на министъра.

Нека е ясно, че министър Ангелкова носи директна отговорност за днешната пустош по курортите у нас. Българите възнененавидяха морето, услугата, настаняването, кръшкането от обезпечаване на качествени артикули в ол инклузива, цените за настаняване на плажа. Българите не са идиоти, не са тъпаци, не са слепи, не са елементарни - те от дълго време знаят какво значи качество, какво значи успокоение и отмора.

Ангелкова направи рекламно лице на вътрешния туризъм Кобрата: човек, чиято кариера и съществуване се развиват отвън България, просто тъй като работата му го допуска. Не можа да го убеди най-малко да стъпи на Седемте Рилски езера или най-малко на Черни връх и оттова да каже: " Българи, вижте какъв брой е хубаво! Нека обикаляме страната си! "



Рекламните послания на България (вътрешни и международни) са не просто боза - те са жалки, архаични, безсмислени, безпосочни. Наточи се министърът и ново лого да прави, а това води след себе си изцяло ре-брандиране и нови рекламни материали до милион и едно (лева, естествено, па и повече). Ама не се получи този път. Открадна и направи некадърна компилация от клип на киностудия, като по този начин сподели, че американски артисти желали да почиват у нас. И с цел да е този срам цялостен, сподели клипа на среща на министрите на туризма на Световното туристическо ревю WTM в Лондон.

Всъщност от начинанията й нищо не се получи. Ама като споделям нищо, то значи НУЛА. Рече Ангелкова да забрани дивото къмпингуване. Рас-трас-прас - нема към този момент диваци на палатки. Ама къде да идат, при какви условия, с какви правила, с какви условия... - абе, няма, бе!

Е, три дни по-късно нарочи тъпия си екип за отговорен в предобрянето на новата разпоредба. Години по-късно, даже към този момент под шапката на Закон за Черноморското крайбрежие, концепцията още не може да мине. И казусът е, че в текстовете са заложени санкции, а не система от правила.

Превеликата групова нелепост на Ангелкова и нейния екип докара нещата до такава степен, че да не са в положение да прокарат безусловно нито един собствен план до текст, кадърен да бъде утвърден като закон. Тя (министерството) получи плажовете, които да отдава на концесия и задоволително хора, осведомени с тези игри, непрекъснато описват на кого и за какво ги е дала.



По плажовете всеобщо не доближават спасители. В хотелите не доближава личен състав. В курортните градове не доближава канализация. Под удара на данъчни и всевъзможни инспекции попадат само формалните обекти, които работят допустимо най-прозрачно, което не значи, че 70 на 100 от местата за настаняване не са в сивия бранш и там ведомството е безпомощно като откъс от цаца измежду акули. Не един път съм го казвала, само че отново ще припомня: общият брой на леглата, които регистрира Националният статистически институт е по-малък от броя на леглата на Слънчев бряг. Това може би изяснява по какъв начин в България влизат съгласно Национален статистически институт 12 млн. туристи и под 4 млн. са отседнали на хотел. Другите или нощем употребяват празните шезлонги, или по този начин, както сме изцяло подготвени за Шенген, не можем да кажем къде са се дянали непознати посетители, повече по брой от популацията на България.

Липсата на национална политика за представянето на България е причина и Пловдив, като Европейска столица на културата, да е в десета глуха.

Проблемите, свързани с шума и безкрайните музикални купони във всевъзможен жанр побъркаха десетки хиляди туристи от всички страни, които ни посещават и те към този момент не желаят да чуят за България.

Пълната липса на визия за развиването на българския туризъм го остави на самостоятелно избавяне: кой каквото знае от сектора, там, където му стигат силите да го приложи, доколкото може да се оправи, с помощта на дългогодишни сътрудници от други страни... И това е.

От туристическите камари към този момент оповестяват за сигурен спад с към 20 на 100 на чужденците по Черноморието. В същото време министърът застава на подиума на напудрено и кухо като кратуна браншово събитие (организирано от хора, които държат да са близки до министъра, не до същинската работа) и изяснява по какъв начин ще притеглим високия сегмент туристи, тъй като предлагаме все по-качествена услуга.

А българите се заливат от смях и одобряват като част от изискването за добра отмора да прекарат към 6 часа на границата. Ами да - 6 часа очакване, но след това успокоение, непорочност и наслаждение. В същото време, до момента в който се издига новият " краткотраен " двуетажен ресторант на следващия плаж - в Ахтопол, Ангелкова дава отговор, че проблем няма: по този начин било по план. Но ресторантът се строи до момента в който хората са на плажа, те чуват непрекъснато тракане, резачки, тътнеж. Ами наложило се, кво - да потърпят, правилно тази промяна на отмора и идната няма да съумеят да чуят прибоя на вълните, само че случват се такива неща.

ЩО НЕ съдебна експертиза СЛУЧВАТ В ТУРЦИЯ? ЩО НЕ съдебна експертиза СЛУЧВАТ В ГЪРЦИЯ? ЩО НЕ съдебна експертиза СЛУЧВАТ В ХЪРВАТИЯ?

КЪДЕ ДРУГАДЕ съдебна експертиза СЛУЧВАТ, ГУС,ЖА МИНИСТЪР?

Преди години бях на остров Тортола - един от атолите на Британски Вирджински острови. Последните два фрагмента са оттова. На плажа за плажуване няма бар, няма шезлонги, няма чадъри, просто палми, пясък и вода. На втора линия на палмите, към тях са привързани торби за отпадък. И друго не е планувано. В друга част на острова, отново на пясъка и в самата вода са ситуирани питейни заведения с жива музика. Бурната музика беше до 23 часа. И след това хората могат просто да си седят и да си поръчват. На Британски Вирджински Острови със закон са неразрешени франчайз веригите - там не може да стъпи хотел от еди коя си марка, ресторант за бързо хранене, щом ще отнеме от локалната стопанска система и локалната самодейност.

Навсякъде по света хората първо вършат политиката си, вземат решение какво желаят да им се случи и след това го реализират. Хърватия, която е два пъти по-малка от България, посреща два пъти повече туристи.
У нас е време да отваряме нови гранични пунктове - нека и гърците, и турците се съгласят - въпреки всичко тяхната стопанска система ще храним за още доста, доста години напред.

Автор Лияна Панделиева, персонален профил във Facebook

Снимки Фейсбук
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР