Признаци на охлаждане на имотния пазар в България вече се

...
Признаци на охлаждане на имотния пазар в България вече се
Коментари Харесай

Търсенето на жилища намалява, има отказани сделки

Признаци на изстудяване на имотния пазар в България към този момент се следят поради геополитическата конюнктура и несигурността към войната в Украйна. Търсенето на жилища понижава, а поради несигурната конюнктура клиенти към този момент се отхвърлят от имотна договорка даже след получено утвърждение на заем от страна на банка. Това разяснява анализаторът на компанията за недвижими парцели " Явлена " Младен Митов по време на конференция на imoti.net. " Продавачите и купувачите демонстрират от ден на ден мисъл и разсъдък. Не се хвърлят непременно, което е доста значимо в такава обстановка. Забелязва се и леко понижаване на интензивността и дори отвод от заеми, които към този момент са уредени от съответните търговски банки, тъй като клиентите избират да изчакат и да видят по какъв начин ще се развие обстановката ", разяснява Митов.

Повече от 200 000 са новите поданици в българските села през последните две години. Над половината от тях (52%) са в трудоспособна възраст, стана ясно по време на полемиката. Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов уточни, че единствено за миналата 2021 година общият брой на новорегистрираните поданици на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022 година е към 90 000 души да се изместят за непрекъснато в българските села.

Според Младен Митов през последните две години се следи растеж от 29% на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022 година покачването е приблизително 2,5-3%. Очакванията са за по-голяма въздържаност на пазара на недвижими парцели, следи се понижаване на търсенето, отсрочване на заеми и изчакване. Председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов уточни, че макар сериозното покачване на цените на строителни материали нито една компания от НАСП не е подхванала индексиране на договорите с купувачите " на зелено ". Той означи, че асоциацията изчаква решение на Министерство на регионалното развитие за единна политика на строителния отрасъл и предлага ограниченията да не бъдат единствено в тежест на купувачите, а да бъдат рационално споделени с вложители и строители.

По негови думи сега строителите дружно с две министерства - на районното развиване и благоустройството и на стопанската система и промишлеността, разискват опцията във към този момент подписаните контракти за продажба на жилища да бъде включена уговорка за индексация на цените в посока нагоре. Първо обаче концепцията е това да бъде контрактувано за публичните поръчки. Прогноза за повишаването на парцелите тази година обаче никой не се наема да даде, защото редица външни фактори въздействат прекалено много сега на себестойността на продукцията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР