Приятели, благодаря ви за подкрепата, критиките, срещите и партньорствата през

...
Приятели, благодаря ви за подкрепата, критиките, срещите и партньорствата през
Коментари Харесай

Пеканов: Познавам много от новите министри, в тях виждам експерти и професионалисти

Приятели, благодаря ви за поддръжката, рецензиите, срещите и партньорствата през последните месеци. Служебното държавно управление завършва своята работа, редно и значимо е ръководството на страната да бъде поето от постоянен кабинет с парламентарна поддръжка. Напрежението в обществото сега е голямо по редица аргументи. Нуждаем се от утешение. Утрешният ден крие доста тествания и ни трябват мощни и работещи институции, с цел да ги преодолеем. Уважавам и благодаря на всеки един, който е оказал помощ за това в последните месеци, и най-много благодаря на екипа ми за неуморните им старания. Това написа вицепремиерът по ръководство на европейските средства в профила си във Facebook.

Публикуваме цялото известие на вицепремиера Пеканов без редакторска интервенция:

Надявам се и имам вяра, че новият кабинет ще се концентрира върху основните задания пред страната - идващите стъпки в европейската ни интеграция и нужните промени. Трябва да бъдем дейни в огромните европейски полемики през идните месеци. Не на последно място - потребността да вършим повече в областта на образованието и науката, както и във връзка с приходите и обществената протекция.

Познавам доста от новите министри и в редица от тях виждам специалисти и експерти. Надявам се да бъдат на висотата на огромните задания пред тях, само че и не недооценявам компликациите, пред които ще бъдат изправени.

Както съм го правил постоянно, без непотребни страсти, ще обърна внимание на някои от главните задания, които изпълнихме в последните месеци. Казвам го с задоволство от свършеното от толкоз доста специалисти и сътрудници, само че и с ясното схващане, че пред страната има още доста работа и евентуално е имало метод да реализираме и повече. Трябва да останем амбициозни и устремени към триумфи за България.

В края на предходната година получихме първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност в размер от близо 3 милиарда лв.. Това са 24% от всички средства, с което подсигурихме ресурса за заплащане на първите капиталови планове. Този % ни слага в златната среда измежду европейските страни. Имаше моменти, в които приемането на тези средства надалеч не беше несъмнено, а противоположното щеше да има съществени отрицателни последици за бюджета.

Стартираха основни стратегии по ПВУ. Поздравявам екипите на Министерство на регионалното развитие и МИР, които отвориха големи по размер процедури за жителите и бизнеса. Започна реализацията на емблематични планове, които бяха включени в Плана през 2021 година от предходното служебно държавно управление - системата за медицински хеликоптери HEMS, ВЕИ за семейства, ВЕИ за бизнеса, финансирането за новаторски компании с щемпел за върхови достижения и други. Бяха финализирани тежки закони, които да спомогнат за решаването на редица проблеми в битката с корупцията и върховенството на правото. Специално почитание заслужава министър Зарков, който се бори за тези промени, даже когато по партийни аргументи Народното събрание ги отхвърляше. Благодарение на тази битка, в областта на върховенството на закона беше направена първата значима крачка - приемането на механизма за следствие на основния прокурор. Надявам се да не спрем до тук, тъй като има още нужни стъпки.

Бяха стартирани и други значими промени. Горд съм, че създадохме Съвета за стопански разбори, който да осведоми българското общество за значимите стопански диспути и да дава оферти по какъв начин България да се развива по-успешно. Надявам се, че работата му ще продължи. Изключително доста труд беше положен от работна група, която най-сетне изготви дефиницията за енергийна беднотия, взимайки най-хубавите стандарти от европейските страни, за което благодаря на доцент Теодора Пенева. Последният подробност по тази формулировка за енергийна беднотия е кое министерство ще я управлява, като това политическо решение ще би трябвало да вземе новият кабинет, само че считам най-подходящо би било общественото министерство. Пред завършване е и отчетът от Комисията за енергиен преход, където редица специалисти, водени от доцент Мария Трифонова, създадоха този стратегически документ, чието завършване ще зависи от последващите решения в бранш енергетика.

След като бяха утвърдени всички 10 от 10 оперативни стратегии през есента, по 8 от тях към този момент има стартирали процедури - с това и пресен финансов запас за стопанската система, бизнеса и хората. За да се случи това, съществена заслуга има дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет - основна конструкция, която от години обезпечава административно сполучливото осъществяване на европейските стратегии в България и която се употребява с огромно доверие в Брюксел.

Най-важни за мен бяха срещите с хората. Проведох десетки срещи с над 400 младежи, в учебни заведения, университети и в Министерския съвет. Разговаряхме за Европа, еврозоната и световните проблеми. Нуждаем се от повече интеграция, а не от по-малко.

Моя задача беше да покажа, че доста от страховете ни постоянно са пресилени - да вземем за пример тези от еврото. Имаме още работа в това направление, само че се надявам, че съм дал своя принос. Това е значим приоритет за страната ни, само че за сполучливото приемане на общата европейска валута ще би трябвало още техническа подготовка и по-добър синхрон на институциите. И най-много разбирането, че включването ни в международните процеси не значи по-малко суверенитет - значи повече подобен. Означава да бъдем дейни, почтени и горди с позициите си. Това е България на бъдещето - уверена в себе си, способена и мощна. Всички дружно би трябвало да продължим да работим всеки ден, с цел да я изградим.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР