Привличането на чужди инвестиции – това е главният приоритет на

...
Привличането на чужди инвестиции – това е главният приоритет на
Коментари Харесай

Министър Пулев: Главен приоритет на кабинета е привличането на чужди инвестиции

Привличането на непознати вложения – това е основният приоритет на служебното държавно управление , разяснява министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на церемонията по присъединението на България към Европейския алианс за акумулатори. По думите му 2022 година е завършила с 90% покачване на директните задгранични вложения по отношение на 2021 година, и сме съумели да възстановим равнищата преди Коронавирус рецесията. Той добави, че е нужна тактика.

„ Споделяме всички съществени цели на Европейския съюз за основаване на огромни производства тук в Европа. Всички дружно сме се обединили към приличането на огромни огромни производства, като първо съкратяваме веригите на доставките и второ – да се предпазим от бъдещи геополитически рецесии “, сподели още министърът и добави, че е горделив, че България е направила решителна, преломна крачка в привличането на огромно огромно произвеждане у нас .

„ С решението на Министерския съвет се обособи първата по рода си държавна икономическа зона „ Доброславци “, сподели министърът и добави, че доста хора са го питали за какво до този миг страната не е съумяла да притегли огромен основен вложител с произвеждане от 1 милиарда евро или 2 милиарда евро .

„ Отговорът е явен – липса на качествени терени и местоположения, както и липса на единна обща воля, липсвал е синхрон “ , съобщи още Пулев, като изясни, че т ези проблеми към този момент са преодолени .

„ Показахме цялостен синхрон и съгласуваност на всички равнища, единна визия и тактика – от равнище президент, министър председател, отраслови министерства, организации, структури, до равнище представители на локална власт. Показахме новото лице на България “, безапелационен бе министърът.

„ Новата зона е неповторима поради размера си – 290 хектара, местоположението си – на 15 км от сърцето на София и е наоколо до работна ръка. Тя ще бъде дом на чисто произвеждане, със обществена инфраструктура, която да дава отговор на потребностите на хората в района “, посочи Пулев и сподели, че секторната й специализация – автомобилостроене и обвързваните с него промишлености – е определена, тъй като това е най-бързо растящата промишленост в България и вторият най-бързо възходящ сегмент в Европа. По думите му, секторът възлиза на 11% от Брутният вътрешен продукт , заетите лица са 75 000 , а фирмите близо 350 .

„ Щастлив съм, че посредством и на напъните на вицепремиера Пеканов Европейската комисия видя в нас професионален, благонадежден и резистентен сътрудник. Само за няколко месеца от встъпването в служба на Служебния кабинет успяхме да получим утвърждение на всички 10 европрограми за страната ни “ , акцентира Пулев.

Предстои Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ да започва процедура за развиване на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лева , както и други процедури за бизнеса, свързани със зеления преход и кръговата стопанска система. Пулев благодари на Българската организация за вложения за напъните им и резултатите за привличането на предпочитани стратегически вложители у нас, както и че демонстрират едно ново, самодейно лице.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР