Приватизацията, станала с решение на Общинския съвет през пролетта на

...
Приватизацията, станала с решение на Общинския съвет през пролетта на
Коментари Харесай

Приватизацията на автобусите в Пловдив заложи капан пред вла...

Приватизацията, станала с решение на Общинския съвет напролет на 2007 година (в мандата на кмета доктор Иван Чомаков), изигра ролята на капан, в който са вкарани локалната власт и транспортните компании.

Пловдив е единственият град в страната с публичен превоз, а вероятно и в целия Европейски Съюз, който се обслужва единствено с частен превоз. По тази причина Общината няма право да взе участие с планове за градските рейсове или тролейбуси по Оперативна стратегия „ Региони в растеж”, по която другите огромни общини получиха милиони левове безплатна помощ.

Договорите са сключвани в друго време, защото още преди 2007 година част от линиите бяха отдадени на частни превозвачи. В последните години критериите за качеството на рейсовете са повишени на евро 5 и 6.

Няма прогрес с концепцията за основаване на общински градски превоз, който да обслужва най-малко две линии, обсъждана преди година от администрацията и Общинския съвет. За доставка на 11 рейса евро 6 марка „ МАН”, които вървят по линия № 1, компания „ Автобусни транспорти - Пловдив” на Петко Ангелов е платила близо 2 млн. евро. Това значи, че Общината би трябвало да задели 8 млн. лв. от бюджета, с цел да ги влага в две линии. Отделно би трябвало да има лична база - гараж, сервизна работилница и всички спомагателни действия с назначения щатен личен състав, без което няма по какъв начин да се прави услугата. А това коства пари.

Очевидно е по-лесно транспортът да бъде предоставен на частни оператори.

Между другото, повода за приватизацията на общинската компания " Градски превоз " преди 14 години беше точно безсилието на локалната власт да я ръководи. Дружеството беше натрупало големи задължения, а поради неизплатени с месеци заплати водачите постоянно излизаха на митинг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР