Пристрастяването към алкохола съсипва милиони животи всяка година. Но хубавата

...
Пристрастяването към алкохола съсипва милиони животи всяка година. Но хубавата
Коментари Харесай

Oткриха ли най-сетне лек за алкохолизма

Пристрастяването към алкохола унищожава милиони животи всяка година. Но хубавата вест е, че учените може би най-накрая откриха лек за това извънредно заболяване.
 Алкохол и нарасналото кръвно налягане - потвърдиха връзката сред двете
Още една причина да откажем изцяло алкохола

Дори и чашата вино с вечерята

Ново лекуване на алкохолно разстройство е тествано при маймуни и има впечатляващи резултати. И се допуска, че в случай че то бъдат приложено и върху хората, резултатът може да бъде голям.

Екип от невролози и физиолози от Съединени американски щати тества нов тип генна терапия , чиято цел е да ревизира дали може да се влияе непосредствено върху съществени мозъчни вериги , свързани с продължителното пиянство на алкохол. Както те означават, хората, страдащи от алкохолна взаимозависимост, постоянно се връщат към използването на алкохол, даже и преди този момент да са правили опит да се откажат.

Това значително е обвързвано с така наречен мезолимбична допаминова сигнализация , т.е. с метода, по който веригата на централната нервна система предава невротрансмитера на " положителното въодушевление " допамин . А протеин, наименуван глиален невротрофичен фактор (GDNF), е от основно значение за поддържането на действието на невроните в тази верига.
 Снимка 631769

Експертите обаче откриват, че равнищата на GDNF са понижени при хората с по време на интервали на самоограничение, най-много в област на мозъка, наречена вентрална тегментална зона, която е част от главното действие на нервната система.

Ето за какво откривателите вземат решение да ревизират дали потреблението на генна терапия за снабдяване на повече GDNF във въпросната зона може да помогне за увеличение на допамина и попречване на алкохолния рецидив.

Екипът от учени изяснява по какъв начин при хора, които не са подвластни, провокира отделянето на допамин, който основава прелестно чувство, само че хроничната приложимост кара мозъка да се приспособява и да спре да отделя толкоз количество от хормона. " Така че, когато хората са пристрастени към алкохол, те в действителност не изпитват по-голямо наслаждение от пиенето ", споделя доктор Катлийн Грант, създател на проучването. " Изглежда, че те пият повече, тъй като изпитват потребност да поддържат положение на замайване . "
 Снимка 631770

За проучването си доктор Грант и сътрудниците ѝ употребяват осем маймунi, които са изложени на възходящи концентрации алкохол в продължение на близо четири месеца. След което ги подлагат на генна терапия, съдържащ копие на човешкия ген GDNF, инжектиран непосредствено във вентрална тегментална зона на приматите.

И резултатите са в действителност смайващи. " Пиенето спадна съвсем до нула ", споделя Грант. " Животните понижиха пиенето си дотам, че не успявахме да го записваме в кръвта ".

А най-вълнуващият аспект на техните открития е догатката, че генната терапия може да предложи трайно решение за хората с най-тежките случаи на алкохолизъм . Това ще бъде безусловно лъч вяра за мнозина - единствено в Съединени американски щати, съгласно публични данни, през 2021 година към 29,5 милиона души са диагностицирани с тежка форма на болестта. От които съвсем един милион са на възраст сред 12 и 17 години.
 Умереното пиянство на алкохол - нездравословно или потребно за здравето ни
Вредно ли е умереното пиянство на алкохол

Все по този начин противоречив въпрос

Вероятно ще мине известно време, преди да разберем сигурно дали сходна терапия може да бъде приложена при хора, само че това е значима стъпка в битката с това опустошително разстройство , прецизират от Indy100.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР