Пристигна първата пратка от 2400 дози от ваксината срещу COVID-19

...
Пристигна първата пратка от 2400 дози от ваксината срещу COVID-19
Коментари Харесай

Първата пратка от ваксината на Модерна ще бъде разпределена само към РЗИ-София

Пристигна първата пратка от 2400 дози от имунизацията против COVID-19 на компанията "Модерна ". Тя ще бъде разпределена единствено към РЗИ-София, разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Създадена е нужната организация в държавната компания "Бул Био " за предпазване и систематизиране на препарата.

Новата по-голяма пратка от 24 000 дози, която ще бъде разпределени и към останалите РЗИ-та в страната се чака на 25 януари.

България е поръчала общо половин милион дози от имунизацията на "Модерна ". Основното количество се чака да дойде през месеците април и юли, като е допустимо да настъпят промени според от индустриалния потенциал на компанията.

Здравният министър осведоми, че досега у нас са ваксинирани 14 161 души.

Първа фаза на имунизирането ще завърши в края на месеца. "Втората фаза от имунизирането ще стартира от домовете за остарели хора ", изясни здравният министър. "Ако вървим с това движение, нещата наподобяват извънредно добре ", безапелационен Ангелов. Той разясни, че искащите да се имунизират в домовете за възрастни хора са към 21 %.

Освен това министърът разгласи, че от 25 януари стартира всеобщо тестване измежду българските учители, с цел да се реши дали и по какъв начин учениците да се върнат към присъствено образование. "Имаме проект да тестваме всички български учители. Този проект е коментиран с министър Красимир Вълчев. Ние сме длъжници на системата на образованието ", уточни той.

Така имунизационната акция у нас продължава с 2 разнообразни ваксини. Най-основното разграничение сред тях е температурата, при която се съхраняват. Ваксината на "Модерна " се съхранява при минус 20 градуса, а на "Пфайзер "– при минус 70.

"Европейската комисия подписа контракт за спомагателни количества дози от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер ". Българската страна взе участие в това съглашение с индикативни количества към днешна дата - близо 2,9 млн. ваксини. "Имаме безспорното успокоение, че ще имаме задоволително количества ваксини за всички български жители. В развой на регистрация е и имунизацията на "Астра Зенека ". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. ваксини ", сподели още здравният министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР