Пристигащият в Европа втечнен природен газ от САЩ радикално променя

...
Пристигащият в Европа втечнен природен газ от САЩ радикално променя
Коментари Харесай

Литва: Доставките на американски втечнен газ променят европейския енергиен пазар


Пристигащият в Европа полутечен природен газ от Съединени американски щати коренно трансформира обстановката на газовия пазар в Стария свят, съобщи президентът на Литва Даля Грибаускайте след срещата си с членове на американския Конгрес.

„ Американският природен газ трансформира разпоредбите на играта на газовия пазар в Европа ”, сподели Грибаускайте. Според нея това дава на европейските консуматори опция „ да се спасят от зависимостта от „ Газпром ” и да си подсигуряват сигурни, конкурентни и диверсифицирани доставки ”.

Грибаускайте назова литовския терминал за полутечен природен газ, който работи на балтийското пристанище Клайпеда, „ врата за американския газ в района ”.

Първата партида газ от Съединени американски щати беше доставена в Литва предходната седмица. В трюмовете на пристигналия в Клайпеда танкер имаше 140 000 кубични метра суровина. В средата на септември в Клайпеда се чака втора доставка от Съединени американски щати.

Във тази връзка министърът на енергетиката Жигимантас Вайчюнас изрази вяра, че това ще намали цената за литовските консуматори, само че министър председателят Саулюс Сквернялис съобщи, че към този момент няма предпоставки за понижаване на цената. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР