Прищина провежда кампания за етнически мотивирано насилие срещу сърбите в

...
Прищина провежда кампания за етнически мотивирано насилие срещу сърбите в
Коментари Харесай

Прищина провежда кампания за етнически мотивирано насилие

Прищина организира акция за етнически стимулирано принуждение против сърбите в Косово. Това съобщи сръбският външен министър Никола Селакович на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в Косово, представен от TACC, написа организация „ Фокус “.

" Сега е ясно, че не приказваме за спорадични и изолирани случаи на провокация от страна на Прищина, а за проведена акция на етнически стимулирано принуждение против сърбите ", сподели той.

Селакович сподели още, че нападенията в сръбските анклави, осъществени от полицията в Прищина на 13 октомври, демонстрират нуждата от незабавна реакция от интернационалната общественост на обстановката в района. " След събитията от 13 октомври стана ясно, че са нужни незабавни и решителни дейности от интернационалната общественост, с цел да се спре Прищина ", сподели той.

Външният министър уточни, че вследствие на ескалацията през последните седмици разговорът сред Белград и Прищина, който продължава 10 години, е заплашен. Министърът прикани за подновяването му и моли към интернационалните медиатори да поддържат тези старания.

Ситуацията в Косово внезапно се изостри, когато косовската полицията организира специфична интервенция в сряда сутринта в северната част на град Косовска Митровица, обитаема най-вече със сърби, и нахлу в редица търговски обекти, с цел да ревизира на какъв език е написна документите. Стотици сърби, живеещи в града, излязоха на улиците, започнаха да се събират на мястото на случая, да блокират придвижването с камиони и пожарни коли, чуха се сирени. Полицията употребява сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Подобна полицейска акция се разигра в град Звечан. Там косоварите откриха огън по сръбските протестиращи. Един човек бе тежко ранен. Лекарите се борят за живота му. Според шефа на Канцеларията за Косово и Метохия в държавното управление на Сърбия Петър Петкович, вследствие на дейностите на полицията са ранени десетки хора.

Сръбският президент Александър Вучич незабавно отпътува за границата с Косово, където се срещна с представители на сръбското население в района.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР