Присъствието на чужд биологичен материал в човешкия организъм често причинява

...
Присъствието на чужд биологичен материал в човешкия организъм често причинява
Коментари Харесай

“Преждата” от човешка тъкан и за какво би могла да ни служи тя

Присъствието на непознат биологичен материал в човешкия организъм постоянно предизвиква автоимунни реакции, отменяне от страна на приемния организъм, а в по-сериозни обстановки може да се стигне и до гибел.

Със сигурност обаче медиците на бъдещето ще сътворят биологични тъкани, основани от клетките на самия пациент, с които сходни реакции и съдбовни случаи ще останат в предишното.

Дали пък обаче бъдещето не е към този момент тук?

Наскоро Националният институт по опазване на здравето и медицински проучвания в Бордо, Франция, разгласи, че в неговите лаборатории учени са съумели да основат " прежда " от човешка тъкан, която може да тласне някои медицински операции в напълно нова епоха.

Създаденият материал съставлява фино влакно, построено от кожни кафези, с което безусловно могат да се плетат и шият части тъкан за присаждане.

За момента технологията не е тествана при хора, само че пък при плъхове и овце резултатите са безупречни.

При първични опити с биологичната прежда учените са съумели да възстановят спукана артерия в тялото на овца, освен това без да има каквито и да е странични резултати.

При опити с плъхове учените пък са съумели да ускорят заздравяването на открити рани, прилагайки новия способ, написа Science Direct.

" Плетката " на получената тъкан също е от голяма важност, като основателите на новия материал споделят, че черпят ентусиазъм от действително съществуващи и необятно публикувани в текстилната промишленост способи. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР