Присъствие на дългоклюн вретенар /Limnodromus scolopaceus/ са документирали еколози за

...
Присъствие на дългоклюн вретенар /Limnodromus scolopaceus/ са документирали еколози за
Коментари Харесай

Нов вид птица в България забелязаха край Атанасовското езеро

Присъствие на дългоклюн вретенар /Limnodromus scolopaceus/ са документирали еколози за първи път у нас. Два екземпляра от този тип птица са били открити при мониторинг на Атанасовското езеро на 15 декември. Това заяви Петър Янков от Природозащитния център към Българското сдружение за отбрана на птиците.

Дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните елементи на Русия.

Скитащи човеци са следени неведнъж в Европа. На Балканския полуостров обаче типът е видян единствено в Гърция през 1962 година

Предполага се, че двете птици, видени у нас, са пристигнали дружно. От деня на забелязването им те са все дружно, уточни Янков. " Не може обаче да се разбере дали птиците са двойка, тъй като в този момент не е размножителният интервал ", сподели екологът. Не може да се предвижда и какъв брой дълго птиците ще останат в Атанасовското езеро. "

" Те ще останат, до момента в който имат удобни условия за живот - храна и успокоение ", изясни Янков.

Той описа, че Атанасовското езеро е ситуирано на западното място на черноморския бряг. То е плитка лагуна с разнородни условия, заради неговата специфичност - че е от солници, а мекото тинесто дъно е дом на доста безгръбначни животни, с които птиците се хранят.

Някои типове ракообразни даже се срещат единствено тук. Броят на типовете птици в Атанасовското езеро е 334.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР