Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България

...
Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България
Коментари Харесай

Денков: Влизането в НАТО е първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история

Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо достижение на България в най-новата ни история след 1989 година То предопредели ясната посока на развиване на страната и по този начин предстоящото от генерации завръщане в фамилията на европейските демокрации. Това съобщи министър-председателят в оставка акад. Николай Денков в словото си на Националната конференция „ 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно “, заяви Правителствената осведомителна работа.

Премиерът посочи, че през днешния ден Алиансът е поръчител за мирния живот и сигурността на над 1 милиард поданици в Европа и Северна Америка.

„ 75 години след основаването си НАТО потвърди, че може да се приспособява сполучливо към заканите и провокациите, а те в последно време се усилват. Съюзната мощ е най-мощното обръщение за евентуалните агресори – обединяването ни прави по-защитени и по-сигурни “, добави министър-председателят в оставка.

По думите му разширението на Алианса е всъщност разширение на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения.

„ Няма по какъв начин да имаме икономическа, енергийна, обществена, здравна, просветителна и управническа резистентност, без нужните гаранции за предпазване на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на България. Всичко това получихме с помощта на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 година “, съобщи още Денков.

Министър-председателят в оставка подчертава върху пропуснатите благоприятни условия през последните 10 години.

„ България можеше от дълго време да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, в случай че разноските за защита не бяха понижени до малко над 1% от Брутният вътрешен продукт сред 2011 и 2018 година, с цел да има „ постна пица “ за армията и за сигурността на българските жители. А в това време да има в остатък за плановете на Кремъл като Турски поток и за стимулиране на корупцията в България “, означи Денков.

Той уточни, че България е можело да бъде енергийно самостоятелна и да не обслужва болните геополитически упоритости на Кремъл, в това число подпомагайки по този метод военната експанзия против Украйна.

„ Да, в България въпреки всичко демокрацията побеждава. И тя побеждава точно поради неуморната работа на тези, които способстваха България да бъде още веднъж част от фамилията на развитите демокрации като член на НАТО и Европейски Съюз. Това беше осъзнатата отговорност на тези наши прародители, които не се поддадоха на корупционните изкушения на Кремъл “, напомни Денков.

Той беше безапелационен, че България не може да си разреши да пропусне и идващите 10 години от адаптирането на НАТО.

„ Наша предпочитана задача е да бъдем дейни участници в този развой. Освен да разчитаме на груповите качества във всички аспекти на сигурността и защитата, имаме обвързване да развиваме и наши “, съобщи Денков.

Според него това е допустимо само посредством ясна визия, поредна и неотклонна политика, както и посредством дефинитивно превъзмогване и разкъсване един път вечно на веригите и мрежите на корупционните зависимости от годините на прехода.

„ Това, че през днешния ден Кремъл води нападателна хибридна война против България е директно доказателство, че в страната ни е победила демокрацията – и съществена роля за това има присъединението на България към НАТО и Европейски Съюз “, посочи министър председателят в оставка.

По думите му Алиансът ни подсигурява сигурност посредством груповата защита, споделената отговорност, мощната трансатлантическа връзка и адаптивната мощ на НАТО към изменящите се провокации и закани пред сигурността.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР