Природозащитниците от “Грийнпийс – България оспорват в съда стратегията за

...
Природозащитниците от “Грийнпийс – България оспорват в съда стратегията за
Коментари Харесай

Пълна липса на прозрачност. Природозащитници оспорват в съда енергийната стратегия на служебния кабинет

Природозащитниците от “Грийнпийс ” – България оспорват в съда тактиката за енергетиката за идващите 30 години на служебното държавно управление. Организацията в четвъртък, че внася тъжба против решението, с което държавното управление одобри документа, във Върховния административен съд.

Според деятелите тактиката се основава на неправилно интерпретирани данни и е направена при липса на бистрота. Освен това съгласно тях в документа въобще липсва тактика за развиване на възобновими източници, каквито другите страни в Европа развиват предпочитано.

“Стратегическата визия страда от липса и на тактика, и на визия ”, сподели Меглена Антонова , шеф на “Грийнпийс ” – България, представена в известието на организацията.

През януари служебното държавно управление за развиване на електроенергийния бранш на България до 2053 година Документът планува построяването на четири нови нуклеарни реактора, два от които да заместят 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй ”. Предлага се още използването на въглища да стартира да се лимитира след 2030 година Едва тогава се планува да стартира процесът по декарбонизация - нещо, което Европейската комисия (ЕК) чака в доста по-кратки периоди.

Кабинетът предложи енергийната тактика да бъде разисквана и гласувана от Народното събрание. Това не се случи в 48-ото национално заседание, което президентът Румен Радев към този момент разпусна.

И по-рано специалисти са подлагали на критика тактиката, препоръчана от служебното държавно управление. Според разбор на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) от въглища и планува неосъществими планове ”.

Според природозащитниците от “Грийнпийс ” – България в тактиката “не се залага развиване на ВЕИ, сравнимо с това в Европа ”, показват те. Освен това в документа са заложени “енергийни мегапроекти, без да ползва никакви стопански и на практика причини за тяхното осъществяване ”, се показва в известието на организацията. Като образец е посочен бъдещият язовир “Яденица ”, за който не е потвърдено, че може да се реализира механически.

“В Стратегическата визия има обилие от неточни и неразбираеми позовавания на обстоятелства, разбори и отчети, написани от други лица. Тя е направена при цялостна липса на бистрота, няма наложителната екологична оценка, не са изпълнени изискванията за включването на обществеността в рационални периоди ”, сподели юрист Александър Коджабашев , който съставлява организацията.

“Не би следвало документи с толкоз доста дефекти да бъдат одобрявани от институциите и да дефинират стратегическото развиване на значими национални браншове като енергийния. ”

“Грийнпийс ” - България показва също, че няма доказателства тактиката на служебното държавно управление да е съобразена с предишни стратегически документи в тази област.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР