Природният газ в Европа поевтинява към 45 евро за мегаватчас

...
Природният газ в Европа поевтинява към 45 евро за мегаватчас
Коментари Харесай

Природният газ в Европа поевтинява въпреки прогнозите за застудяване

Природният газ в Европа поевтинява към 45 евро за мегаватчас макар прогнозите за по-студено време, защото солидните ресурси в газохранилищата и мощните потоци на полутечен газ лимитират опцията за повишаване на синьото гориво, оповестява БНР.

Към 13.00 часа българско време декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се намаляват с 1,5% към 45,00 евро/MWh, задържайки се покрай едномесечните дъна към 44,50 евро, достигнати по-рано през ноември.

" Продължаваме да имаме устойчиво доставяне от европейските базови направления – Норвегия и полутечен природен газ (LNG), което е стабилизиращ фактор в допълнение към запълнените на 99% газохранилища на остарелия континент ", означи пред Ройтерс анализаторът на London Stock Exchange Group Юрий Онишкив.

Европейските ресурси в газовите складове започнаха да понижават през последните дни, само че остават на рекордно високи равнища за сезона от 99%, демонстрират последните данни на Gas Infrastructure Europe към 19-и ноември.

Въпреки това се чака цените да се покачат, така се предвижда, че температурите ще бъдат по-ниски тази седмица и да останат малко под типичните за този интервал равнища при започване на декември. Според Онишкив това се чака да добави към 639 гигаватчаса дневно (GWh/d) към търсенето на отопление в Северозападна Европа.

" Зимното време продължава да крие обилни опасности ", разясниха анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., представени от Блумбърг. Те обаче понижиха прогнозите си за цената на газа в Европа заради по-добрите от предстоящите салда на търсенето и предлагането.

Въпреки че цените на газа се намалиха доста от рекордните върхове, достигнати по време на миналогодишната рецесия, търговците остават нащрек за евентуални спирания на доставките, които биха могли да натоварят енергийното предложение в Европа. Фактори като метеорологични разтърсвания или понижени старания за икономисване на газ от страна на потребителите също могат да доведат до удвояване на цените, в случай че пазарът се затегне, предизвестиха анализаторите на Goldman Sachs.

Подновените терзания по отношение на ескалацията на спора в Близкия изток способстваха за известно повишаване на газа с близо 2% при започване на седмицата, след новината за отвлечения от йеменските хуси " Галакси лийдър " (Galaxy Leader).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР