Природният газ е основен енергоносител, особено що се отнася за

...
Природният газ е основен енергоносител, особено що се отнася за
Коментари Харесай

Къде в Европа домакинствата плащат най-скъп и най-евтин природен газ

Природният газ е главен енергоносител, изключително що се отнася за отоплението през зимата в Европа. Най-скъпият газ в Европа за първата половина на тази година (а евентуално и за цялата 2023 г.) заплащат семействата в Нидерландия и Швеция, а най-евтиният е в Беларус и Русия. Такива калкулации направи РИА Новости по публични данни на националните статистически служби на европейските страни.

Уточняваме, че сметките за газ са преизчислени в рубли. През последните към два месеца курсът на рублата към главните валути е: към 90 рубли за 1 $ и към 100 рубли за 1 евро. В случай че изчисленията са направени посредством осреднения курс на рублата през първото полугодие, то тогава курсът на съветската валута беше с към 20% по-висок по отношение на актуалното си равнище.

Така, в Нидерландия през първата половина на тази година семействата трябваше да заплащат 24 рубли за киловатчас газ, а в Швеция - 21 рубли.

Цената на киловатчас е малко по-ниска за жителите на Лихтенщайн (19,4 рубли), Дания (16 рубли) и Австрия (15,1 рубли).

Между 10 до 15 рубли за киловатчас газ през първата половина на тази година са плащали жителите в 13 страни, сред които: Ирландия, Германия, Гърция, Латвия и Франция.
 Преди зимата - какъв брой са цялостни европейските газохранилища
Преди зимата - какъв брой са цялостни европейските газохранилища

Средната цена на газа през октомври е 513 $ за 1000 куб. м

В още осем страни, в това число Италия, Полша и Литва, киловатчас газ коства 5-10 рубли. Хърватите и сърбите заплащат 4 рубли за киловатчас газ.

Доста на ниска цена е синьото гориво в Унгария (3,3 рубли) и Турция (2,4 рубли), като главните доставки за тези страни идват от Русия по " Турски поток ".

Най-ниски са сметките за газ (най-вероятно за цялата година) за семействата в Русия (около 70 копейки за киловатчас) и Беларус (около 60 копейки за киловатчас).

Според по този начин изнесените данни излиза, че семействата в страните от Европейски Съюз с най-скъп газ заплащат 4-6 пъти повече за единица топлоенергия, в сравнение с тези с най-евтин газ. Друг е въпросът, че при множеството страни с по-скъпо синьо гориво и междинните приходи на популацията са по-високи.

" Газпром " призна че не му доближават средства, редуцира разноски

Има и понижение на заплатите в компанията

От друга страна, най-значително нарастване на цените на газа измежду европейските страни през първата половина на тази година е записано в: Нидерландия (+8,8 рубли), Австрия (+5,4 рубли), Лихтенщайн (+4,6 рубли) и Германия (+4,5 рубли).

Увеличение на цените на синьото гориво с 2-4 рубли през първите шест месеца на тази година се следи в седем страни, в това число: Чехия, Полша, Франция и Естония.

Осем страни означават спад в цените на газа през първата половина на годината, като най-голямо е поевтиняването в Испания (с 2 рубли) и Гърция (с 1,3 рубли).
 Италианската Eni си обезпечи полутечен газ за 27 години напред, кой е доставчикът
Най-голямата италианска енергийна компания си обезпечи полутечен газ за 27 години напред, кой е доставчикът

Доставките се чака да стартират през 2026 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР