Природният газ да поевтинее с близо 6 процента през февруари.

...
Природният газ да поевтинее с близо 6 процента през февруари.
Коментари Харесай

6% по-евтин газ през февруари предвиждат от Булгаргаз

Природният газ да поевтинее с близо 6 % през февруари. Това планува заявката на " Булгаргаз " на смяна на цената, което е импортирано в енергийния регулатор.

От газовата компания са пресметнали, че през идващия месец горивото може да коства 73 лв. за мегаватчас без такси и данъци.

През идващия месец в цената на " Булгаргаз " влизат количествата по дълготрайния контракт с Азербайджан и закупени посредством търгове полутечен природен газ. Предвидено е да се употребяват и количества от газохранилището в Чирен. От сдружението оповестяват, че на този стадий към момента няма координиран график за 2024 за рандеман и нагнетяване на природен газ в Чирен.

Съгласно разпоредбите за прилагане на оборудването, операторът му би трябвало да разгласи не по-късно от 30 дни преди началото на нагнетителния сезон свободния потенциал за предпазване през идната газова година.

Към заявката обаче е показан планиран график за предпазване през 2024 година по проекта за деяние при изключителни обстановки, който ще бъде обновен след сключване на контракт за предпазване, достъп и нагнетяване с " Булгартрансгаз ".

Изчисленията на " Булгаргаз ", които плануват поевтиняването от 6%, са към 10-о число на този месец и нормално се трансформират до датата - в тази ситуация 1 февруари, когато компанията ще внесе окончателното си предложение и Комисията за енергийно и водно контролиране ще ги утвърди.

Сега към останалите фактори, които въздействат на цените, ще се прибави и изострянето на спора в района на Червено море, защото още от края на предходната година част от танкерите с полутечен природен газ започнаха да заобикалят този маршрут, което съгласно анализатори ще забави и оскъпи доставките.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР