Природата обича да оставя загадки за учените, а когато говорим

...
Природата обича да оставя загадки за учените, а когато говорим
Коментари Харесай

Чанг и Енг Бюнкер – сиамските близнаци, които покориха света

Природата обича да оставя загадки за учените, а когато приказваме за близнаците, можем да бъдем сигурни, че доктор Менгеле е направил всичко допустимо, с цел да разбере житието и битието им. Чанг и Енг Бюнкер са сиамски близнаци, които обаче имат достойнството да пропуснат тази среща, тъй като се раждат доста по-рано – 1811 година

Когато се раждат и се оказва, че са много по-различни от всички останали близнаци, двамата братя бързо стартират да обикалят света и да вземат участие в разнообразни панаири. Оригинално са родени в Тайланд, само че доста скоро схващат, че са разнообразни и тъкмо това може да им донесе съществени доходи, освен това без особени старания.

И всичко стартира в Тайланд. Майка им Нок споделя, че това е било нейното най-трудно раждане, откакто преди този момент не е имала особени проблеми. Близнаците имат и други братя и сестри, само че единствено те са по този начин сдвоени. И до през днешния ден в родното им село може да се открие скулптура, която демонстрира, че житейският им път е почнал точно от Тайланд. Добрата вест е, че съумяват да израснат като всички останали деца и прекарват времето си в игри, без никакво особено отношение и други комплицирани стратегии, които бихме могли да откриваме през днешния ден. Всички деца се отнасяли добре и животът бил доста прелестен.

Животът им щял да продължи да се развива в Тайланд, до момента в който не ги среща един търговец на име Робърт Хънтър. Като човек, който обичал да прави транспортни направления, Хънтър забелязал близнаците една вечер и си помослил, че най-вероятно това е някакво доста необичайно животно. Когато съумял да разбере, че става за хора, мигновено видял бизнес опция. Целият свят ще заплати положителни пари, с цел да ги види. След като подписват контракт, тримата потеглят за Съединени американски щати през 1829 година Има и друга версия, в която се приказва, че Нок ги продава за плебеи, само че по този начин и не се удостоверява. През същата година стартират да се появяват в другите огромни американски градове, съветвани са да споделят, че са от Китай, тъй като огромна част от американците нямало в никакъв случай да схванат къде е Тайланд.

 The_Siamese_twins_(2).

Снимка: By Willinham, J., compiler. – Courtesy of the National Library of Medicine. Images from the History of Medicine (IHM), http://ihm.nlm.nih.gov/images/A109138. Also showcased in the book: Hidden Treasure (New York, NY: Blast Books, 2012), pp. 106-107. HMD call number: QSB B694o 1830., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28052139

След разходката из Съединени американски щати, близнаците отпътуват за Англия и Ирландия и прекарват идващите две години там. В огромните градове нормално се вършат разгласи и известия във вестниците, само че в дребните градове се заплаща за направата на флаери. Всеки човек трябвало да заплати към 25 цента (около 6 $ днес). От момчетата се изисква да се разхождат, да плуват, да тичат, да извършват някакви номера, с цел да потвърждават, че всичко това не е машинация и други. През лятото в Масачузетс, братята се появяват на идващото присъединяване и тълпата стартира да им се подиграва, да ги цели с камъни, да ги назовава изроди и други сходни обиди.

Налага се на момчетата да отвърнат със пукотевица, въпреки и в револвера да има единствено халосни патрони, публиката съумява да избяга. На идващият ден се заплаща санкция и с това завършва сагата в този град. В Алабама се открива доктор, който желае да направи изслевдане на близнаците. Господата за следващ път отхвърлят и това кара мераклията още веднъж да стартира кавги. Преди да се стигне до арест, трупата от двама минава през кметството и непринудено заплащат санкция, а по-късно си потеглят. В следствие стартират да се карат и с Абел Кофин, който дава отговор за американското турне.

Братята упорстват за още 3 спомагателни $, с които да нахранят коня си, само че не ги получават. Абел отпътува за Азия и дава обещание да се завърне при започване на 1832 година Чанг и Енг го чакат и се надяват, че след завръщането ще получат свободата си, оставени са при брачната половинка на Абел, която обаче не им обръща изключително внимание. Докато чакат, стартират да осъзнават, че са предадени и употребявани, животът им се е трансформирал в един много противен панаир. Разочаровани от това развиване, двамата съумяват да избягат и когато Абел се завръща от Азия, стартира да ги търси. Открива ги в Ню Йорк, където неговата златна кокошка го е блъснала на живот, разврат, хазарт и пиянство.

Тук към този момент станало ясно, че ще стартират да работят независимо и в никакъв случай повече няма да бъдат плебеи. Много скоро почнали да се обличат в американски облекла, почнали да приказват с публиката и отговаряли на въпроси, към този момент не били момчета, а мъже. Към личните им номера почнали да се прибавят и нови хрумвания, братята наемали собствен личен състав, мислили нови способи за привличанне на хора и надлежно новото им предложение спечелило повече аудитория и в един миг даже президентът Джонсън се появил да види този феномен.

 V0017109 Chang and Eng, Siamese twins, 1836. Oil painting by Edouard-

Снимка: By Édouard Pingret – https://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/91/90/6873ce2ba602306ce3df481130c0.jpgGallery: https://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0017109.html, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36507398

След последното им турне през 1839 година братята закупуват земя в Джеферсън, Северна Каролина и стартират да се отдалечават от огромната навалица. Малко по-късно строят плантация, заричат се във честност на Съединени американски щати и съгласно разнообразни вестници стартират да живеят като същински лордове. На 13 април 1843 година излиза наяве, че един от близнаците има намерение да подписа брак. Енг и Сара Йетс са единствено една част от изненадата тъй като Чанг също има такова желание, освен това с другата сестра Аделайде. Скора закупуват и земя в Съри каунти и на практика прекарват живота си на интервали в едното и другото имение, инвестирайки в разнообразни бизнеси. Аделайде ражда четири деца, Сара ражда три деца.

Понеже е много мъчно за човек да се раздели със своята половина, с която на практика минават своя живот, двамата братя почнали да търсят решение на казуса. Един забавен факт е, че съумяват да създадат консенсус по какъв начин да живеят независимо. На всеки три дни сменят адресната регистрация и всеки брат имал правото да прави каквото пожелае, до момента в който другият се подчинява и го следва, до момента в който мълчи. През 1850 година семейството към този момент имат към 18 тога, някои на възраст от почти 7 години и са закупени само, с цел да бъдат продадени за облага по-късно. Та точно този личен състав стартира да отглежда разнообразни култури по полето, както и животни. Макар и те самите да споделят, че не са толкоз неприятни хора, мнозина от подчинените описват суровите условия. В отбрана, сиамските близнаци декларират, че съпругите се занимават с този бизнес.

За всички било изключително забавно развлечение да видят по какъв начин ще цепят дърва. Брадвата се държала с четири ръце за невероятна мощ и резултатът в действителност бил впечатляващ – нито едно дърво не очаквало втори още един удар. В следствие децата порастват, а с това стартира и потребността от още пари. Повтарят няколко турнета и даже взимат децата си, с цел да могат да задават въпроси, да приказват за политика, да описват какво съставлява живота им и още какво ли не.

 ChangandEngLithograph(1860)

Снимка: By Image courtesy of the National Library of Medicine.[1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2330477

След като минава гражданската война в Съединени американски щати и огромна част от робите са отнети, близнаците вземат решение, че нямат различен избор, с изключение на да повторят това, което са правили постоянно – да тръгнат на турне за следващ път, само че тъй като са подкрепяли по този начин наречената конфедерация и са желали да запазят робите си, тайландските сиамски близнаци към този момент употребяват нова тактика – показват се за старци с доста деца, които са изгубили синове в сражението и като цяло не могат да се похвалят като същински патриоти. В следствие стартират да пътуват още веднъж и в Европа, тъй като парите им би трябвало да стигнат.

На следващият задокеански автобус, братът Чанг (десният близнак) стартира да изпитва здравословни проблеми и докторът по-късно ще установи, че става въпрос за сърдечен удар. Турнето се приключва и здравият брат стартира да се грижи за болния си, завръщат се назад в издигнатото имение и в никакъв случай повече не не престават с участията си. Животът им продължава колкото може обикновено, само че Чанг в следствие се утежнява.

Енг умира няколко часа след Чанг на 62-годишна възраст. Заедно имат 21 деца, като Чанг има 10, а Енг има 11. Когато лекарите вършат аутопсията, освен това с много съществени договаряния и опити да подкупят вдовиците, те откриват, че десният близнак е умрял от запушен кръвоносен съд. Мистиката оставала за левия близнак, който в този случай изглеждал изцяло здрав и естествен. Според Харисън Алън, гибелта най-вероятно е настъпила от боязън. Най-вероятно здравият брат не можел да повярва, че индивидът, с който в миналото е споделял всичко, го е напуснал и най-вероятно в този момент ще би трябвало да го води на всички места със себе си. За благополучие страховете завършили бързо.

Заглавна фотография: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2330999

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР