Природата на тъмната материя може да обясни съществуването на тежка

...
Природата на тъмната материя може да обясни съществуването на тежка
Коментари Харесай

Частица извън Стандартния модел обяснява тъмната материя?

Природата на тъмната материя може да изясни съществуването на тежка парченце, непредвидена в Стандартния модел.

Това споделя Дмитрий Казоков от колаборацията RDMS (Russia and Dubna Member States – Русия и страните участнички в Обединения институт за нуклеарни проучвания в Дубна).

„ Не е изключено да единствено една обикновена парченце, която разказва цялата тъмна материя във Вселената. Смята се, че тази парченце е много тежка – 100 пъти по-тежка от протоните и неутроните, от които главно се състои нормалната материя “, споделя Казаков.

Тъмната материя не изпуска електромагнитно излъчване, по тази причина е недостъпна за директно наблюдаване. Но тя се демонстрира във гравитационните взаимоотношения, влияейки на придвижването на планети, звезди, галактики.

Според оценките на учените тъмната материя е към четири пъти повече от нормалната. Освен това нейното битие не се вмества в по този начин наречения Стандартен модел – основан в средата на предишния век научен модел на устройството на микросвета.

Възможно е за обясняването на съществуването на тъмната материя да помогне откриването на нова парченце. Както пояснил ученият, такава парченце не може да взе участие нито в мощно, нито в електромагнитно взаимоотношение. Остават слабото и гравитационното. Ако хипотетичната парченце взе участие в едва взаимоотношение, тя може да се получи на ускорители, да се „ види “ в подземни опити или да се открие в галактически лъчи.

Ако частицата взаимодейства единствено гравитационно, откриването ѝ ще е доста по-сложно, защото в този момент няма пробни способи за това.

Казаков отбелязва, че съгласно някои модели тъмната материя се състои не от една, а от няколко частици.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР