Природата е заложила в нас инстинктивно отвращение към плесените. И

...
Природата е заложила в нас инстинктивно отвращение към плесените. И
Коментари Харесай

Мухълът – врагът в нашия дом

Природата е заложила в нас инстинктивно омерзение към плесените. И то напълно основателно. Тези нисши организми се развъждат с шеметна скорост и отделят във въздуха нездравословни газове и отрови. Те могат да причинят алергии, инфекции, отравяния, а при дълготрайно влияние и ракови болести. Обикновено не осъзнаваме заплахата до момента в който не настъпи миг, в които имунната ни система е отслабена. Звучи ужасно, нали? И все пак продължаваме да считаме плесените за нещо тривиално, което по-скоро заплашва естетиката на нашия дом, в сравнение с здравето ни.

Опознай врага, с цел да го победиш
Спорите на мухъла се носят из въздуха, до момента в който не намерят подобаващи условия за развиване. Влажните, тъмни и непроветрени пространства им оферират същински комфорт, а нужните им хранителни субстанции – дърво, текстил, килими, кожа, бои, тапети, прахуляк, се намират в обилие във всеки дом. Затова мухълът нормално се настанява трайно в банята, килера и пространствата, в които се получава конденз. Първият симптом за нашествието му е миризмата на спарено. Ако не вземете ограничения скоро ще се появят първите тъмни петна, а въздухът ще се извърши с присъщия за плесента аромат.

Как да го премахнем вечно
Има влага – има плесен, както и противоположното. Затова можете да се разправите съществено с плесента единствено, в случай че намалите влагата в дома си. Замислете се кои могат да бъдат източниците на конденз – цветя, аквариуми, сушилни, неотоплявани пространства през зимата, мебели сложени компактно до стените, липса на вентилация в банята или кухнята. За страдание от време на време аргументите за влагата са в самото строителство на постройката или в щета на изолацията й – тогава е мъчно или напряко невероятно да ги отстраним.

Парадоксално е, само че ремонтите които вършим за да повишим енергийната успеваемост на жилището, могат да влошат изискванията ни на живот, вместо да ги подобрят. Това се случва когато дограмата или изолацията е сложена погрешно и се основават температурни разлики сред стените на помещението. Последствието е постояннен конденз и твърдоглав плесен. Този проблем ненапълно може да бъде решен с изсушител за въздух.

Като цяло стремежът за спестовност на сила през зимата може да ни изиграе неприятна смешка. Редовното проветрение и непрекъснатото отопление са единствените способи да се избавим от влагата през студените дни и по тази причина не се лакомете да спестите някои лев за сметка на здравето си.

Директна разпра с мухъла
Дори и да сте отстранили аргументите за влагата, би трябвало да се избавите от мухъла, който към този момент се е настанил в дома ви. В магазините изобилства от препарати срещу плесен, само че на процедура елементарната белина е задоволително ефикасна. Проблемът е, че можете да я употребявате единствено за разчистване на фаянс, теракот, метал, пластмаса, балатум, мушами, стени и тавани и бели естествени тъкани.

По-компактните мебели и движимости изнесете на слънце, сухият въздух и светлината са натурален палач за мухъла. Когато налепите побелеят ги изчеткайте отвън дома, с цел да се избавите от спорите. След това почистете твърдите повърхности със алкохол, а петната по цветните тъкани полейте с кислородна вода (съдържа се и в множеството препаратите срещу петна). В края на акцията изхвърлете всички четки и парцали, с които сте отстранявали мухъла напряко в контейнера за отпадък.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР