Припомняме, че за Русия днес не е Коледа.Сутринта на 25

...
Припомняме, че за Русия днес не е Коледа.Сутринта на 25
Коментари Харесай

Въздушна тревога в цяла Украйна навръх Коледа, очакват се удари за светлите празници

Припомняме, че за Русия през днешния ден не е Коледа.

Сутринта на 25 декември във всички райони на Украйна е оповестена паника за въздушна заплаха. Съобщава се, че са изхвърчали съветски изтребители, в това число самолетоносач МиГ-31 " Кинжал ", съобщи News.bg.

Картата на сигналите за въздушна паника демонстрира в алено цялата територия на Украйна.

Към 9:28 ч. локално време първо в източната и южната част на страната, а малко по-късно и в западната и северната част беше оповестена въздушна паника. Въздушната паника е в действие и за Крим, както и за Донецка и Луганска област.

Обявяването на паника означава заплаха от противников ракетни удари.

Преди няколко дни президентът Володимир Зеленски предизвести украинците, че може да се чака съветската войска да нанесе интензивни удари точно по празниците, както и да продължава да удря точки от сериозната инфраструктура.

Вчера ударен бе Херсон, като броят на умрелите при удара в централната част на града непрекъснато нараства. По данни от тази заран жертвите са 10, а ранените - 68.

Припомняме, че за Руската федерация през днешния ден не е Рождество Христово.

Така бе до неотдавна и в Украйна.

Православните вярващи в Украйна постоянно са чествали Коледа на 7 януари, само че тази година това ще се промени за мнозина. Православната черква на Украйна (ПЦУ) за първи път позволи на своето паство да чества на 25 декември, съобщи Дебати.

Този ход основава разграничителна линия с Русия, която чества на 7 януари, и евентуално ще задълбочи разрива сред двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 г. ПЦУ се отдели от едноименната Украинска православна черква (УПЦ), която се преглежда като политически обвързвана с Москва. Тя е изправена пред публични претенции за закриването ѝ на фона на обвиняванията, че е средище на петоколонисти – т.е. хора, които поддържат и

скрито оказват помощ на враговете

на страната, в която живеят.

„ Даваме опция на хората да честват в различен ден “, съобщи архиепископ Евстратий Зория от ПЦУ в Киев.

Призивите за смяна единствено се ускориха след нахлуването на Русия в Украйна. Това накара ПЦУ да разреши на своите 7000 енории да организират цялостни религиозни служби на 25 декември, в случай че желаят.

Въпреки съпротивата на Кремъл и Руската православна черква, през 2019 година ПЦУ получава църковна самостоятелност от Константинополския патриарх Вартоломей I, считан за нравствен лидер на православните вярващи по света. Решението му анулира вековно съглашение, което предоставяше на патриарха в Москва власт над църквата в Украйна.

Свързаната с Русия УПЦ съобщи през май, че е прекратила подчинението си на московския митрополит Кирил, гневен покровител на съветския президент Владимир Путин, макар че

малко на брой имат вяра, че разколът е откровен.

Говорителят на църквата, митрополит Климент, отхвърли като политически трик решението на УПЦ да позволи на своите пасоми да честват на 25 декември, като го разгласи за доказателство за това, че съперничещата черква не е религиозна институция, а политическа организация, която се стреми да извършва заповедите на държавното управление.

Повече от 1600 енории са дезертирали от Украинската православна черква, откогато тя е приета от Константинополската патриаршия – към 1000 от тях след нахлуването на Русия в Украйна.

Преди два дни общинари от украинската столица Киев възпламениха осветлението на коледната елха в центъра на града и увериха, че няма да разрешат на Русия „ да открадне “ Коледа от децата.

„ Руснаците се пробват да лишат нашите жители от естествен живот, само че ние няма да им позволим да откраднат от нашите деца най-светлите празници – Нова година и Коледа “, съобщи кметът Виталий Кличко при запалването на коледната елха.

„ Нарекохме я „ коледното дърво на украинската непобедимост “, добави той.

В същия ден в Киев имаше следващите офанзиви по сериозната инфраструктура. Все отново в центъра, до храма „ Света София “, беше сложено 12-метровото изкуствено дърво, алегорично украсено с гълъби на мира.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР