Приоритет на МВР са разследванията по големи проекти, започнати преди

...
Приоритет на МВР са разследванията по големи проекти, започнати преди
Коментари Харесай

Разследването за магистрала Хемус продължава, обяви Рашков

Приоритет на Министерство на вътрешните работи са следствията по огромни планове, стартирани преди години, включително и за Автомагистрала " Хемус ". Ще продължим настойчиво да работим по следствието на тази автомагистрала, разгласи Бойко Рашков минути откакто бе номиниран за вътрешен министър в проектокабинета с мандат на " Продължаваме промяната ".

" Струва ми се, че това ще докара до промени в бъдеще. Те ще се отнасят и за състава на някои от парламентарните групи. Надявам се да реализираме нужните резултати, последващи обстоятелствата, които сме открили ", уточни Рашков.

Преди два дни  Софийският градски съд реши да остави под домакински арест футболния съдия Борислав Колев, който бе арестуван по съмнение за пране на пари от автомагистрала " Хемус ". 

Колев бе задържан поради данни, че е уредник на скица, посредством която са изтеглени над 53 млн. лева, отпуснати за строителството на лот 5 от автомагистрала " Хемус “. Според Министерство на вътрешните работи парите са били дадени посредством държавното сдружение " Автомагистрали ". След това са преведени на строителни компании, които пък ги превели на кухи сдружения, регистрирани на малоимотни и клошари. Парите били изтеглени на каса и прибрани в сакове и чували, настояват проверяващите. Колев, който е някогашен данъчен чиновник, бе задържан, тъй като така наречен " мулета " го показали като индивида, при който отивали изтеглените пари. 

" От събраните по делото до този миг доказателства се открива, че той е взел участие в основаването на мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „ Хемус “. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли  на него. По този метод в интервала от 18.06.2020 година до 08.09.2021 година той е получил сума в размер на 53.060 млн. лв. ", бе конкретизирано в известие на прокуратурата. 

В началото на ноември главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров уточни, че по лот 5 няма осъществяване, защото няма издадено позволение за градеж, а при инспекция е открито „ единствено леко престъргване на земни маси и то единствено в първите няколко километра ". Но буферното дружество е получило предплатено за доставка на материали и наем на машинизация 84.108 млн. лева. Търговското сдружение е определено с ин-хаус процедура.

" Тази буферна компания има за цел да прекъсне връзката сред комерсиалното сдружение, подписало контракта и крайните реализатори на строително-монтажни работи. Буферната компания превежда парите към основани за задачата кухи компании, регистрирани на обществено слаби и ниско грамотни лица, огромна част – престъпно проявени за закононарушения от общ темперамент ", изясни тогава Петър Тодоров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР