Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет

...
Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет
Коментари Харесай

Премиерът Гълъб Донев: България е ангажирана и активно работи с държавите от Западните Балкани за тяхната успешна европейска интеграция

Приобщаващото районно съдействие в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България, съобщи министър-председателят Гълъб Донев в границите на изявлението си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския развой за Западните Балкани.
 
Това по думите му добавя и надгражда процеса на европейска интеграция, подкрепя демократизацията и развиването, и укрепва стабилността и сигурността на района. Българският министър-председател съобщи, че страната ни е ангажирана и интензивно работи с страните от района за тяхната сполучлива европейска интеграция, на база на личните заслуги.
 
 Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския развой за Западните Балкани Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския развой за Западните Балкани Източник: Пресцентър на Министерски съвет
" Следвайки главните правила за добросъседство, приобщаване, взаимно съгласие и помиряване, можем да допринесем за постигането на общата ни цел за просперираща, постоянна и сигурна Европа ", уточни министър председателят.
 
Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход реализиран, само посредством засилено районно съдействие, съобщи министър-председателят Гълъб Донев в границите на работното съвещание на тематика " Сигурност на енергийните доставки и видоизменение ".
 
Премиерът посочи основната роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за поощряване на конкуренцията в интерес на крайния консуматор. Министър-председателят със удовлетворение означи и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение.
 
В изявлението си той сложи акцент и върху подписания при започване на актуалната седмица контракт сред " Булгартрансгаз ” и държавната компания на Република Северна Македония " ГА-МА " за създаване на нов интерконтектор. В тази връзка министър председателят открои напъните на България да окаже институционална поддръжка на нашата съседка за превъзмогване на дефицитите на сила, напомняйки също, че страната ни обичайно е чист експортьор на електричество и играе основна роля за енергийната сигурност на страните от района.
 
" Отдаваме нужното внимание на инфраструктурната съгласуваност ", уточни още министър-председателят Гълъб Донев и означи, че построяването на Коридор №8 е от стратегическо значение за свързаността и развиването на търговията в района, само че и в подтекста на сигурността на Западните Балкани и Европейски Съюз.
 
В рамките на изявлението си министър председателят Гълъб Донев удостовери готовността на българската страна да спомага на сътрудниците от Западните Балкани за реализиране на задачите на Европейската зелена договорка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани. " Oставаме твърдо ангажирани със съдействието в двустранен и районен проект с всичките си съседи в тази и други сфери ", добави министър-председателят.
 
 Гълъб Донев и Олаф Шолц Гълъб Донев и Олаф Шолц Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Премиерът Гълъб Донев открои Берлинския развой като добре работещ и изчерпателен формат за съдействие, със значителен принос за икономическото развиване на страните от Западните Балкани и изрази поддръжка за концепцията, изложена от немския канцлер Олаф Шолц, Берлинският развой да премине " под ръководството " на страните от Западните Балкани. Заедно с това пожела триумф на Албания във връзка решението да е идващ ръководител на Берлинския развой.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР