Примирието между Израел и Хамас навлезе в последните си 24

...
Примирието между Израел и Хамас навлезе в последните си 24
Коментари Харесай

Израел е под натиск да удължи срока на примирието

Примирието сред Израел и Хамас навлезе в последните си 24 часа през днешния ден, като войнстващата формация съобщи, че е подготвена да удължи паузата откакто освободи още заложници, измежду които и четиригодишно дете, осиротяло при офанзивата ѝ.

По време на паузата, почнала от 24 ноември, бяха освободени десетки заложници, а в подмяна Израел освободи повече от 100 палестински пандизчии.

Агенция Франс Прес заяви, че в този момент вниманието е ориентирано към това дали примирието ще бъде удължено преди планувания му край рано сутринта на 28 ноември.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи:

" Това е моята цел, това е нашата цел - да продължим тази пауза и след утрешния ден, с цел да можем да продължим да освобождаваме още заложници и да предоставяме повече филантропична помощ на нуждаещите се в Газа ".

Хамас изрази подготвеност да удължи примирието, като източник на Агенция Франс Прес заяви, че групировката е декларирала пред медиаторите, че е подготвена да го удължи с " два до четири дни ".

Израел е изправен пред голям напън от страна на фамилиите на заложниците, както и от страна на съдружниците, да удължи примирието, с цел да обезпечи повече освобождавания. Министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че е разговарял с Байдън и би приветствал удължаването на краткотрайното помирение, в случай че това значи, че на всеки спомагателен ден ще бъдат освобождавани по 10 пленници.

Съгласно примирието 50 заложници, държани от бойците, трябваше да бъдат освободени за четири дни в подмяна на 150 палестински пандизчии.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР