Прилепите и панголините не са единствените диви животни, които са

...
Прилепите и панголините не са единствените диви животни, които са
Коментари Харесай

Откриха нов коронавирус в Швеция

Прилепите и панголините не са единствените диви животни, които са носители на нови коронавируси. Гризачи като плъхове, мишки и полевки също могат да придвижват вируси, които от време на време са способни да се трансферират върху хората.

Изследователи в Швеция към този момент са разпознали измежду шведските банкова полевки (Myodes glareolus) необятно публикуван и постоянно срещан ковид, който са нарекли " Grimsö " по името на мястото на откриването му.

" Не знаем дали новооткритият вирус съставлява по някакъв метод заплаха за хората; все пак констатациите са положително увещание за какво би трябвало да следим вирусите в дивата природа, изключително тези, пренасяни от животни, които живеят в непосредствена непосредственост до нас ", сподели вирусологът Оке Лундквист от университета в Упсала, Швеция.

" Все още не знаем какви евентуални закани може да съставлява вирусът " Grimsö " за публичното здраве. Въпреки това, въз основа на нашите наблюдения и на предходни коронавируси, разпознати измежду банковите полевка, има основателна причина да продължим да следим ковид измежду дивите гризачи ", счита той.

Банковите полевки са едни от най-разпространените гризачи в Европа. Пътищата им постоянно се пресичат с нашите типове и те са известни гостоприемници на вируса Puumala, който предизвиква хеморагична тресчица, известна като епидемиологична нефропатия при хората, написа в изследването, оповестено в научното издание " Viruses ".

Известно е, че когато търсят леговище от неподходящи метеорологични условия, полевките се укриват в издигнати от хората здания, а това усилва риска да се заразим с заболяването, която те придвижват в семействата.

Още преди да стартира пандемията COVID-19, Лундквист и сътрудниците му се пробват да следят болесттите измежду полевките, с цел да плануват по-добре разпространяването на вирусите измежду дивите животни. Като се имат поради неумолимите темпове на климатичните промени и унищожаването на местообитанията, има всички шансове взаимоотношението ни с полевките в бъдеще единствено да се усили.

Между 2015 и 2017 година откриватели от Упсала изследвали 450 банкови полевки от околност на запад от Стокхолм, наречена Гримсьо. Тествайки животните за коронавируси, екипът открива нов бетакоронавирус, циркулиращ в 3,4 % от тестът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР