Прилагането на Рамковата програма за местни и регионални традиционни продукти

...
Прилагането на Рамковата програма за местни и регионални традиционни продукти
Коментари Харесай

Започва прилагането на Рамковата програма за местни и регионални традиционни продукти

Прилагането на Рамковата стратегия за локални и районни обичайни артикули стартира с осъществяване на първата мярка, заложена в нея.

" Ефективната работа по програмата е гаранция за нейния триумф ", съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първата среща за началото на осъществяването на Рамковата стратегия.

И добави, че първата мярка по нея цели определяне на контакт със заинтригуваните страни – локалните инициативни групи, локалните инициативни риболовен групи, както и представители в региона на образованието, науката, локалната власт и туризма.

Събев уточни, че през годините доста организации и институции са работили по тематиката, само че неналичието на цялостна държавна политика към обичайните храни е попречила на това информацията за продуктите да е на едно място, с цел да могат всички заинтригувани страни – в това число бизнесът и производителите, да надграждат и създават такива артикули.

" Това към този момент ще се промени “, безапелационен беше заместник-министърът.

" Преминаваме към идната стъпка за осъществяването на Рамковата стратегия за локални обичайни и районни обичайни артикули, а точно събирането и систематизирането на информацията “, означи още той.

И напомни, че документът дава методиката за остойностяване на локалните обичайни и районните обичайни артикули и цели оформяне на правила за свършената работа от заинтригуваните страни да бъде събрана на едно място.

" По този метод ще се потърсят общите неща, ще се разпознават провокациите и ще бъдат насъбрани познания за продуктите, а техните производители ще придобият по-добра видимост от тази, която имат все още “, разяснява Събев.

По време на събитието аграрният заместник-министър акцентира значимата роля на общините и локалните инициативни групи, които е належащо да взаимодействат в оптималната степен с локалния бизнес за постигането на по-добро развиване на обичайните артикули за съответния район. Георги Събев показа и напредъка по реализацията на плана за цифрова карта на българския туризъм, в която ще се съдържа информация за всичко, което може да бъде забелязано в страната ни – традиции, обичаи, храна, питиета, просвета, история и други.

В срещата, която се организира в онлайн формат, участваха представители на локални инициативни групи, профилирани гимназии, неправителствени организации от бранша, както и други специалисти и заинтригувани страни. Присъстващите се сплотиха, че Програмата е политическа рамка, която досега е липсвала и нейната реализация е значима освен за директно ангажираните с нея, само че и за развиването на страната. Предстои участниците да изпратят информация за всички артикули и планове, по които са работили с локални и районни обичайни артикули.

" Необходимо е да работим за това да има действителни артикули, с действителни производители и те да получават видимост. Колкото по-скоро стартираме да даваме тази видимост, толкоз по-бързо ще се разпростира този капацитет “, сподели в умозаключение заместник-министър Събев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР