Прилагането на екосхемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите.

...
Прилагането на екосхемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите.
Коментари Харесай

Заместник-министър Събев: Прилагането на екосхемите е необходимо да бъде достъпно за фермерите

Прилагането на екосхемите е належащо да бъде налично за фермерите. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на последното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира в Люксембург, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието . Там, наред с главната тематика за вноса на украинско зърно в Европа, бяха разисквани и съществени акценти от Стратегическите проекти за развиването на земеделието и селските региони на обособените страни членки.

В рамките на полемиките стана ясно, че редица страни имат проблеми с екосхемите. Причината за това е, че те се оказват незадоволително атрактивни за фермерите или сложни за използване. В позицията на страната ни заместник-министър Събев уточни, че плануваните бюджети по тях не съумяват да привлекат задоволително искащи аграрни производители, а това слага под риск постигането на задачите, свързани с успеваемостта от използването на екосхемите. Сериозен проблем за фермерите са изискванията за използване на стандартите за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС). " Стопаните желаят те да бъдат изменени по нов метод, отразяващи техните потребности и благоприятни условия “, изясни аграрният заместник-министър. Представителите на страните членки осведомиха, че в няколко европейски страни фермери са излезли на митинг и имат подготвеност да продължат стачните си дейности поради високите и мъчно постижими екологични цели. Новите екоизисквания са общоевропейски, само че за доста аграрни производители е било оригиналност това, което Европейската комисия е одобрила в националните Стратегически проекти. Оказва се, че значително има разлики от това, което е било показано или обсъждано с тях. В този смисъл, заместник-министър Георги Събев изрази мнение, че съществува общо чувство за това, че новата Обща селскостопанска политика основава повече административна тежест, в сравнение с да облекчи разпоредбите й. Към момента редица страни членки работят по изменение на своите Стратегически проекти, само че има индикации, че механизмът за промени не е задоволително ефикасен, с цел да се трансформират съгласно опциите и упованията на фермерите.

Друга тематика, която във фокуса на съвещанието бе тази за измененията в етикетирането на меда. Българският аграрни заместник-министър акцентира, че страната ни поддържа смяна на директивата, която беше препоръчана преди няколко дни от Европейска комисия. " България неколкократно е заявявала потребността от преразглеждане на настоящия текст, съгласно който няма обвързване

за изтъкване на всички страни на генезис на меда, при положение на композиция от мед от повече от една страна производител “, изясни заместник-министър Георги Събев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР