Прилагането на документа, приет по принцип от Сърбия и Косово

...
Прилагането на документа, приет по принцип от Сърбия и Косово
Коментари Харесай

Фон дер Лайен поиска от Сърбия фактическо признаване на Косово

Прилагането на документа, признат по принцип от Сърбия и Косово на срещата на върха в Охрид през март тази година, е равнозначно на признание на независимостта на Косово.

Това се разбра от думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Тя използва думите " фактическо признание " в Косово на среща с президента Вьоса Османи по време на четиридневна районна обиколка на Западните Балкани, отвела я към този момент в Северна Македония, Косово и Черна гора. 

Фон дер Лайен е помолена от кореспондент на " Евронюз Сърбия " при започване на конференцията си с Вучич да разясни думите си в Косово и запитана по какъв начин " фактическо признание " може да се желае от Брюксел, в случай че пет членки на Европейски Съюз не признават Косово, и сложено ли е такова искане от тях.

" За какво става дума, за използването на Охридското съглашение, което планува няколко стъпки, в това число да вземем за пример признаването на документи и институции от Сърбия ", е отговорът на ръководителя на Еврокомисията. " А това, въпреки това, върви с установяването на Асоциацията на общините със сръбско болшинство, което би трябвало да извърши Косово. Това би отворило вратата за нормализиране сред Сърбия и Косово - належащо авансово изискване, с цел да бъде почетен европейският път. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР