Приключва инициативата по издирване на имената на седемте съветски воини,

...
Приключва инициативата по издирване на имената на седемте съветски воини,
Коментари Харесай

Издириха имената на шестима от седемте съветски войни, погре...

Приключва самодейността по търсене на имената на седемте руски воини, заровени в град Баня в края на Втората международна война. С помощта на посолството на Руската федерация у нас към този момент е ясно, които са шестимата руснаци, оставили костите си в курорта с минералните извори. Това заяви заместник-кметът на община Карлово инж. Стойо Карагенски, който е основател за изследване на историята на руските воини и на техните имена, които почиват в Баня.

Инициативата започва преди към три години, когато тържествено бе маркиран 9 май в Баня. От тогава Денят на успеха се уважава постоянно в градчето.

Тази година поради пандемията обаче пред паметника в Баня се поклони единствено инж. Карагенски. Той постави бели и червени карамфили.

Погребаните в Баня руснаци са били ранени по бойните полета на Европа и са били настанени за лекуване в балнеосанаториума в курорта, част от който по време на Втората международна война е бил трансфорат в болница. В нея са се лекували фронтоваци от Съветската войска, както и българи. Седем руски воини обаче умират и остават вечно в Баня. Те са били заровени в тогавашния гробищен парк, който в този момент е градски парк, през интервала 1944-1945 година. Мястото на могилата е обозначено с истинската паметна плоча, а към нея преди време като знак на благодарност бяха засадени седем кипариса. В средата на 80-те години на няколко метра от могилата бе построен монумент със седем детайла, образуващи звезда.

Много скоро ще стане ясно името и седмия боец, чиито кости лежат в Баня, сподели още инж. Стойо Карагенски. Тогава ще поставим още една плоча в паметника, на която ще бъдат изписани имената на руснаците, добави той.

На 9 май още един човек от Баня уважи паметта на починалите във Втората международна война бойци. Това бе Дончо Котовски. Той постави букет от бели цветя и постоя няколко минути край монумента.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР