Приключилото преди по-малко от месец Световно първенство в Катар предложи

...
Приключилото преди по-малко от месец Световно първенство в Катар предложи
Коментари Харесай

Между футбола и политиката – на какво се дължат успехите на Хърватия

Приключилото преди по-малко от месец Световно състезание в Катар предложи доста страсти на всички фенове на футбола. Освен спиращия дъха край, който изиграха отборите на Франция и Аржентина, представянето на един различен тим също притегли огромно внимание. Става въпрос за Хърватия. Страната зае влиятелното трето място, откакто по пътя си към бронзовите медали съумя да в профил не кого да е, а Бразилия.

Впечатляващото показване на Лука Модрич и компания накара редица анализатори да създадат паралел сред спортните и политическите триумфи на Хърватия, която от началото на актуалната година се причисли по едно и също време към Еврозоната и Шенген. Как една страна, която извоюва своята самостоятелност преди едвам три десетилетия, съумя да се трансформира в самобитен модел за подражателство? И с кои провокации Загреб към момента не може да се оправи?

„ А ти къде беше през 1991 година? “

Хърватия разгласи своята самостоятелност от Югославия през 1991 година Това докара до експлоадирането на война, която продължи близо четири години. Миналото няма по какъв начин да бъде забравено, означи пред Vesti.bg Тибор Агич – 26-годишен студент по етнология, антропология и южнославянски езици, който работи и живее в Загреб. „ Да, войната безспорно ни е повлияла, а последствията от нея евентуално ще се усещат още дълго време. Днес те не са толкоз стопански, колкото са вградени в човешките полезности и в публичното мнение. Става въпрос за неща като подправена любов към родината, вреден шовинизъм, непоносимост към по-различните, ерес в обществото сред „ същинските хървати “ и „ нехърватите “. И постоянно се стига до въпроса: А ти къде беше през 1991 година? “, счита той.

'Croatian War of Independence' (1991-1995)

Following the secession of Croatia in June 1991, war broke out between Croatian separatist forces and the JNA (Yugoslav army).

Croatia would eventually win, becoming a fully independent nation.
— Learn History
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР