Приключи реставрацията на иконостаса на Курилския манастир Св. Иван Рилски.

...
Приключи реставрацията на иконостаса на Курилския манастир Св. Иван Рилски.
Коментари Харесай

Реставриран е иконостасът на Курилския манастир

Приключи реставрацията на иконостаса на Курилския манастир " Св. Иван Рилски ". Реставрацията е осъществена със средства от Програмата за поддръжка на манастирите и църквите в Столичната община.

Отец Нектарий благодари на столичния кмет Фандъкова за поддръжката и ѝ сподели скъпите икони. Столичният кмет посети манастира дружно с кмета на регион " Нови Искър " Даниела Райчева. През 2019 година бяха обезпечени средства от общината и за дотъкмяване на реставрацията на стенописите, оповестяват от общината.

Курилският манастир " Св. Иван Рилски " е учреден през Х век и е един от най-старите манастири в този район. През 1593 година манастирският храм е освежен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски.

През 1830 година е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е издигнат втори притвор. До средата на XIX век манастирът е населяван от 45 монахини, реализиращи голяма мисионерска активност.

През 2013 година стартира поетапна реституция на стенописите в храма. Освен почналата реституция са построени и музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е изцяло възобновяване на образа на дворното пространство. В музея му са непокътнати редица скъпи ръкописи и книги, измежду които Евангелие от 18 век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР