Приключи процесът на интеграция на Хелзинки във военния алианс на

...
Приключи процесът на интеграция на Хелзинки във военния алианс на
Коментари Харесай

Финландия завърши интеграцията си във военната структура на НАТО

Приключи процесът на интеграция на Хелзинки във военния алианс на НАТО, като през днешния ден страните подписаха взаимна декларация, съобщи БГНЕС.

В президентския замък в Хелзинки се състоя гала по привършване на процеса на военна интеграция на Финландия като член на НАТО, хазаин на която беше финландският президент Саули Нийнистьо.

Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията военачалник Филип Лавин и командващият на Финландските отбранителни сили военачалник Тимо Кивинен подписаха взаимната декларация, с която се отбелязва приключването на процеса на интеграция на Финландия във военната конструкция на НАТО.

В речта си по време на церемонията Нийнистьо съобщи, че НАТО се снабдява със съдружник, който приема съществено своите отговорности и задължения.

„ Процесът беше доста бърз. Почти 30-годишното ни тясно съдействие и военна оперативна съгласуемост с НАТО направиха допустимо това движение “, добави той.

Нийнистьо също по този начин удостовери желанието си да види Швеция като съдружник на НАТО.

„ Официалната фаза на интеграция завърши сполучливо и в този момент финландските отбранителни сили ще поддържат заявените си качества “, се споделя в подписаното взаимно изказване на уеб страницата на финландските отбранителни сили.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в НАТО скоро откакто Русия стартира войната си в Украйна през февруари 2022 година

 

Етикети: интеграцияНАТОФинландия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР