Приключи областният етап от процедурата на Министерството на културата за

...
Приключи областният етап от процедурата на Министерството на културата за
Коментари Харесай

Предлагат хора на Крепост за „Живи човешки съкровища“ от Хасково

Приключи регионалният стадий от процедурата на Министерството на културата за попълване на Националната система „ Живи човешки съкровища – България ” за 2022 година, оповестяват от хасковската регионална администрация. От постъпилите 4 кандидатури комисията номинира за националния стадий Представителен хор за достоверен фолклор към Народно читалище „ Селска пробуда-1927 “ в димитровградското с. Крепост.

Системата се организира един път на две години и минава през два стадия - регионален и народен. Право на номинации в регионалния имаха националните читалища, общински, районни и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на активност в региона на нематериалното културно завещание.

Областният стадий протече в интервала от юли до септември. За селектиране на постъпилите 4 кандидатури- две самостоятелни и две групови, хасковската регионална администрация сътвори комисия, с присъединяване на специалист от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представител на Регионален исторически музей - Хасково, краеведи и други експерти, работещи в областта на нематериалното културно завещание.

Индивидуалната кандидатура на Яна Делчева от с. Браница, община Харманли, е показана с осъществяване на достоверни песни от селото.

Сдружение с нестопанска цел „ Щастливци ” показа самостоятелната кандидатура на Петя Карабакалова с песни на фолклорна основа и национални.

Групови кандидатури показаха Народно читалище „ Светлина-1926 ” с Женска вокална група за достоверен фолклор от хасковското с. Въгларово и Представителен хор за достоверен фолклор към Народно читалище „ Селска пробуда-1927 “ в димитровградското с. Крепост.

След детайлно разглеждане, разбор и оценка комисията одобри единомислещо, че всички кандидатури имат своите безспорни качества, само че при сериозната конкуренция на кандидати от всяка една от 28-те области в страната е належащо да се излъчи кандидатура, която да дава отговор на всички критерии на националната система. С този мотив хасковската комисия номинира за присъединяване в националния стадий от системата „ Живи човешки съкровища – България ” 2022 година кандидатурата на Представителен хор за достоверен фолклор към Народно читалище „ Селска пробуда - 1927 “, с. Крепост.

Предстои през този месец Национална комисия да разиска излъчените регионални кандидатури и да направи предложение до Националния съвет по нематериално културно завещание към министъра на културата за регистриране до 5 кандидатури в Националната представителна листа. Тази година в нея се вкарват две нови: Национална листа на нематериалното културно завещание, нуждаещо се от незабавни ограничения за запазване (Спешна листа) и Национален указател на стратегии, планове и действия, които най-добре отразяват правилата и задачите на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание (Регистър на положителните практики).
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР